Снимки: Венцислав Петров

Volkswagen хороскоп: Храна за душата

Из деня на зодия козирог: Мирослава Нейчева

Те са красиви и успешни, но най-често впечатляват с ум и талант. Единственото, което може би сте пропускали понякога, е чувствителното им сърце, скрито зад строгото изражение на лицето. Трудолюбиви, способни и отговорни, те наистина могат всичко – да ви поучат, да ви убедят и да ви поведат с лекота към успеха. Те са зодия козирог – земният знак, който винаги знае какво прави.

Да не ви побият тръпки само? Не се тревожете, те не са само лидери в дисциплината, но и умели създатели на уют и топлина. Също като новия Volkswagen T-Roc, характерната им идентичност оставя трайно впечатление, а дълготрайната връзка с тях може да ви отведе, където поискате.

Именно с една такава - изключителна дама - се срещнахме в един от последните мразовити дни на 2018 година, за да стоплим и нахраним душите си. И като един достоен козирог и професионалист, Мирослава Нейчева ни показа, че знае и може да го постигне.

Мира е един от създателите на MIAM, които дори да не сте чували, най-вероятно сте опитвали и със сигурност са ви се услаждали. Който ги познава, знае, че MIAM не просто ще задоволят глада ви. С работата си те поставиха местната кетъринг услуга в категория творчески бизнес, доказаха, че традициите не са това, което бяха, и накараха столичани в повече да предпочетат гъшия дроб пред луканката. Неща, които се постигат с много въображение и отдаденост.

Ето какво успяхме да си кажем с Мира за работата, интуицията и добрия вкус.

Кое е първото нещо, което правиш сутрин?

Обичам да ставам рано, защото сутрин е най-спокойното ми време през деня. Като родител имам желязна сутрешна рутина. Ставам и приготвям закуска на сина ми и чай за мен.

Вижда се, че обичаш работата си. Защо?

Защото е нещото, което правя най-добре, и е нещото, което ми дава спокойствие и увереност, че съм намерила себе си. А освен това добавя стойност за другите.

Какво цениш най-много в хората, с които работиш?

Що се отнася до хората в нашата професия, най-важното нещо е дисциплината. Не може да искаш да си професионалист в кухнята и да закъсняваш за работа. Трябва също да си организиран, подреден и чист. За мен е много важно хората, с които работя, да притежават страст и старание да се подобряват.

Има ли градивна критика? Помагала ли ти е в професията?

Аз съм доста критична към себе си и работата ми, но не съм сигурна дали това върши добро за другите. Запомнила съм, че когато спортувах баскетбол, треньорът се караше на тези, които бяха най-добри, а тези, които бяха там за спорта, не получаваха наказания. В работата е същото. Всеки е попадал на гадния шеф, който го критикува за всичко, а това се оказва човекът, от който в крайна сметка сме научавали най-много. В този ред на мисли критиката е нещо, което ни дърпа напред. Но е много важно да знаем как да я прилагаме. Най-голямата грешка е да смятаме, че сме безгрешни и другите не могат да свършат нещо по-добре от нас.

Умееш ли да си почиваш? Как?

Да изграждаш бизнес и да се опитваш да запазиш баланса между работата и личното време е едно от най-предизвикателните неща. Може да спечелиш толкова много, но също и да загубиш. Аз съм на етап, в който работата все още взема превес в живота ми. Да изпия чай с приятелка, да поиграя със сина ми, да отида на кино или да пътувам са малките жестове на себеуважение, които ме карат да се чувствам нормален човек.

Имаш ли ежедневна мантра?

Всеки ден да бъда по добра от предишния.

Какво те прави щастлива?

Двете ми деца – Макс и MIAM.

Валидна ли е дилемата "естетика или вкус" в кулинарното изкуство?

Без съмнение естетиката и добрият вкус вървят ръка за ръка. Не може да скриеш лошия вкус зад добре изглеждаща храна, както и обратното. Не би изпитал удоволствие да изядеш нещо, ако то не изглежда добре.

За какво бъдеще мечтаеш?

Мечтая за това да виждам как нашата работа е вдъхновение за други хора.

Имаш ли друго призвание, освен добрата храна?

Предполагам имам много други призвания, с които бих се справяла също толкова добре, ако се запаля по тях. В момента в готвенето влагам цялата си любов и старание и вероятно затова нещата ми се получават. Но ако трябва да правя нещо друго, то отново бих избрала да правя нещо с ръце.

Кое е най-странното нещо в менюто на MIAM?

(Смее се) Това, което искам хората да разберат, е, че ние не приготвяме нищо по-различно от лесна, семпла, нормална и истинска храна. Просто не се ограничаваме в рамки и използваме всички продукти и знания, които ни се предлагат.

Специализирала си в различни държави. Никоя ли не спечели сърцето ти?

Аз се чувствам много добре извън България, но никога не съм имала дилемата дали искам да живея някъде другаде. Реших, че ще правя бизнеса ни тук, защото от една страна е много лесно, но от друга предизвикателно. Например, ако бях решила да правя същото нещо с MIAM някъде другаде, щеше да има още 10 000 като нас, а в България се броим на пръсти. Това, което ми пречи тук обаче, е липсата на творческа среда.

Има ли българска кулинарна традиция?

Да, навсякъде има. Това, което е нашето предимство, е, че все още не сме се отдалечили от корените си – все още домашната храна е издигната в култ; не сме прекъснали връзката със селото – приготвяме зимнини, туршии; познаваме и търсим истинските и натурални продукти.

Имаш ли любимо традиционно ястие?

Не бих казала, че съм фен на българската кухня. Обичам зелеви сарми и осолена сланина – вероятно защото обичам да ги похапвам през този сезон – и храната на Родопите. Ако има истинска българска кухня, то тя е там. Но като цяла винаги ме е обърквало понятието традиционно в българската кулинария – това кое е традиционно и кое заимствано.

Обича ли да експериментира с храна българската публика?

Не, определено не. Ние сякаш винаги сме встрани от мейнстрийма и тенденциите. Консервативни сме и минава доста време докато разчупим стереотипите си на хранене.

Козирозите са наблюдателни и бързо преценяват човека срещу себе си. Разчиташ ли на интуицията си или предпочиташ да изчакаш, за да се увериш в преценката си?

Интуицията е моята суперсила. Винаги разчитам първо на онова странно чувство в корема си, когато се запознавам с някого или предприемам някакво действие. Работата ми изисква да се доверявам на хората, затова ми е много важно с тези, с които общувам, да сме настроени на една чистота.

Казват също, че имате високи стандарти. Това си личи и от работата на MIAM. Но може ли това да пречи в личен план?

По-скоро обратното. Изграждането на високи стандарти вкъщи ми помага да създавам такива и в работата.

Казват, че козирогът има лошия навик да премисля прекалено много нещата. Сблъскваш ли се с този проблем?

Главата ми не спира да работи, но това по-скоро ми помага да съм фокусирана и да не спирам да измислям нови неща.

Какъв шофьор си?

Бих казала добър и съобразителен, ако не правех още хиляда неща докато шофирам. Типичната блондинка зад волана. (Смее се)

Имаш ли търпение на пътя?

Нетипично за нрава ми, да. Шофирането ме успокоява. Изнервят ме само несъобразителните шофьори и тези, които се смятат за безсмъртни на пътя.

Какво всъщност разбрахме за Мира?

Винаги има план за действие, а всяка идея е сведена до конкретни стъпки, практични решения и последователност от действия. Вярва, че постоянството е пътят към успеха, а "Бог се крие в детайлите". Всичко й се получава, което доказва, че усилията й си струват.

Volkswagen T-Roc й подхожда (и на всички вас, козирози), защото е безкомпромисен, добре премислен и създаден с внимание към детайла. Защото има самочувствие, което подчертава индивидуалността ви - сигурен партньор по пътя към успеха на тези, които знаят, че характерът е в детайлите.

Всеки автомобил има характер. И колкото по-сходен е той с вашия, толкова по-добре ще се чувствате в него. Volkswagen има модели и конфигурации за всеки темперамент. Вижтe коя кола е най-подходяща за зодия стрелец, зодия скорпион, зодия везни, зодия дева, зодия лъв, зодия рак, зодия близнаци, зодия телец, зодия овен, зодия риби и зодия водолей

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види