Снимки: Венцислав Петров

Volkswagen хороскоп: Царете на кросфита

Из деня на зодия лъв: Кирил Любенов

Слънчевите дни са в своя пик, а плановете за далечни дестинации завземат мислите ви. Иска ви се да стигнете възможно най-далеч, да избягате от реалността поне още веднъж и да отпразнувате свободата. Особено ако сте зодия лъв.

В периода на своя зодиак за лъвовете е време за равносметка – постижения, цели и методи за усъвършенстване – такива неща се въртят в главата им тогава, когато не са се отдали на ленива медитация. За да им помогне да постигнат най-добрата версия на себе си, Volkswagen създава колата, която подхожда на елегантността, експресивността и царската им корона. Колата, която може да носи короната, колкото и тежка да е тя – новият Volkswagen Touareg.

Но как си избира автомобил най-силният играч сред зодиите? Ами както при всички останали важни решения, царят на джунглата премисля добре всеки детайл, докато се усмихва в усамотеното си ложе, и така, докато направи най-добрия избор. Затова му дадохме възможността да превърне VW Touareg в свое бягство от града и да осмисли добре всичките му предимства.

Като истински смелчага Кирил Любенов – представител на зодията – взе волана в свои ръце, за да ни поведе по пътя към себе си. Кирил е основател на първата официално афилиирана зала за кросфит в България, сертифициран Crossfit Level 2 треньор и съдия по системата на Кросфит. Но не само – дипломиран кинезитерапевт с интереси в областта на ортопедията, травматологията и неврологията и богат опит по отношение на тренировки, хранене, лечение и превенция на травми и контузии, който излиза далеч извън кросфит концепцията.

Силовите тренировки и гимнастиката са негова страст. Може да ви научи на силови възлизания на лост или халки, набирания с тежест или лицеви опори от стойка на ръце. Ето какво още разбрахме за мъжът лъв – Кирил Любенов.

Кое е първото нещо, което правиш сутрин?

Винаги първо казвам "добро утро" на любимите си хора – двете ми прекрасни деца и съпругата ми. За мен е важно денят да започне с добро настроение и усмивка.

Какво се случва, когато те ядосат?

Избягвам да се ядосвам, особено за маловажни за мен неща. Ако все пак се случи – обикновено идва буря.

А в какво намираш спокойствие?

В усамотението, разходката или пък вкъщи. Обичам да прекарвам време сам със себе си. За съжаление, то никога не е достатъчно.

Какво цениш най-много в хората, с които работиш?

Много държа да са коректни и отговорни – към работата, към екипа, към себе си. Изключително много държа на взаимното доверие и уважение и смятам, че само така работата се превръща в удоволствие, а не задължение.

Как понасяш критика?

Критиката за мен е важна, особено когато е градивна. Като цяло не обичам да бъда критикуван и затова се старая да действам така, че да не предизвиквам критика.

 

А конкуренция?

"Конкуренцията ражда качество". Конкуренцията ме мотивира да продължавам да се боря и да постигам целите си.

От какво си зависим?

Опитвам се да бъда независим. Всяка зависимост крие рискове. Приемам това, което не мога да променя, за даденост.

Умееш ли да си почиваш качествено? Как?

Много обичам да пътувам. Зимните спортове са ми в кръвта, а лятото на палатка – това е моята рецепта за качествена и активна почивка.

Какво ти дава спортът?

Спортът изгражда и калява характери. Той учи на дисциплина, прави те отговорен и последователен. Дава ти увереност, че можеш да се справиш, когато е трудно, и ти помага да не се отказваш дори след провал.

Защо кросфит е на първо място за теб?

Защото изгражда общност и възпитава ценности. Учи те да полагаш грижи за себе си – както за тялото, така и за душата. Дава ти увереност, че невъзможни неща в залата и извън нея няма.

Има ли нещо, което все още не си успял да постигнеш?

Все още не съм успял да постигна примирение с простащината и арогантността, които, за съжаление, ни заобикалят.

Казват, че единственото, което може да попречи на успеха на лъва, е мързелът. Налага ли ти се да се бориш с ленивостта?

Не мисля, че съм мързелив. Дори напротив – често ми казват, че съм хиперактивен и не мога да седя на едно място. С други думи – "шило в торба не седи".

Води ли гордостта от постиженията до арогантност? И как може един лъв да го избегне?

За мен всичко идва от възпитанието, което всеки получава от семейството си. Успехите не би трябвало да са повод за арогантност, а напротив – стимул да продължиш да ги постигаш. Успелите хора би трябвало да са пример за подражание.

Твърди се, че поради ентусиазмът си към дадена дейност, лъвовете често се съгласяват да работят безвъзмездно. Повлияло ли е това върху старта на кариерата ти?

Това е пословична черта на лъва – великодушие и признание от околните. Моето мнение обаче е, че всяко нещо има цена и всеки трябва да е готов да я плати. Има моменти, в които ми е било трудно, но само признанието и подкрепата на най-близките ми хора са ме мотивирали да продължа напред.

Едно от най-добрите качества на лъва е независимостта. Винаги ли действаш сам? И умееш ли да искаш помощ?

Понякога ми е по-лесно да действам сам. Харесва ми да съм самостоятелен и независим. Мисля обаче, че умея да искам помощ и да работя в екип.

Друга положителна черта на лъва е смелостта. Кога си бил най-смел? И до какво доведе смелостта ти?

Фактът, че се осмелих да прегърна идеята на Кросфит през далечната 2009 г., да бъда един от малцината треньори в Европа по този спорт и впоследствие да направя първата в София, и въобще в България, лицензирана зала за Кросфит – CrossFit Dream, говори сам за себе си. Залите ни в София вече са две, а хората, които ни се доверяват и тренират с нас – все повече.

Вярваш ли в предопределеността на зодията си?

Вярвам в това, че всеки е ковач на собствената си съдба. С труд, постоянство и малко инат, може да се постигне много.

Кое в темперамента ти пречи и кое ти помага?

Аз съм доста импулсивен и емоционален. На моменти точно този темперамент ми пречи трезво да преценя дадена ситуация или действие. Помага ми това, че съм голям инат и не оставям нещата недовършени. Винаги се боря докрай!

Какво предстои в Kросфит културата у нас?

Смятам, че основата, която сме поставили, е доста стабилна и ще продължим да развиваме Кросфит културата в България все повече. Пример за това са хората, които тренират в двете ни зали – CrossFit Dream Мотописта и CrossFit Dream Скайлер – като започнем с децата и детските групи и стигнем до над 70-годишни, заредени с енергия и жажда за живот атлети.

Какво всъщност разбрахме за Кирил?

Притежава естествена харизма, която му отваря много врати. Уверен отвън, но чувствителен отвътре. Като всеки лъв. С пословична лоялност и силна жажда за живот. Търсач на силни усещания. Също като Touareg.

Volkswagen Touareg му подхожда (и на всички вас, лъвове) заради динамичното си присъствие и ясен поглед към следващото приключение. Кара ви да се чувствате защитени и в безопасност. Обича да открива нови посоки и да налага нови стандарти. Няма да ви предаде.

Всеки автомобил има характер. И колкото по-сходен е той с вашия, толкова по-добре ще се чувствате в него. Volkswagen има модели и конфигурации за всеки темперамент. Вижтe коя кола е най-подходяща за зодия рак, зодия близнаци, зодия телец, зодия овен, зодия риби и зодия водолей

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види