Снимка: Michael Ochs

Кралицата, която ще остане вечна

На 16.08.2018 г. света напуска Арета Франклин. Тя е един от гласовете на втората половина на 20 в., които променят революционно историята на музиката и преправят път на новото звучене на поствоенния и готов за културно изменение свят.

Арета Франклин е родена през 1942 година в град Мемфис, САЩ. Нейният баща е свещеник и когато семейството се премества в Детройт (Мичиган), тя започва да пее в църковния хор заедно със своите сестри. Когато Франклин навършва осемнадесет, е забелязана от местния продуцент Motown, който се бил заел с нелеката задача да промотира чернокожи артисти и в продължениe на десетилетия е най-скъпият афроамерикански предприемач. Благодарение на тази щастлива случайност Арета сключва договор с Columbia Records. В сътрудничество с компанията Арета постига не малък успех, но все пак към този момент потенциалът й не е напълно разкрит.

През 1966 година Франклин се запознава с Джери Векслер, считан по това време за основател на соул музиката в Америка, и тя се премества към неговата компания Atlantic Records. Весклер вижда Арета в църквата и по думите му седнал зад пианото и си позволил да бъде самия себе си.

През 1967 г. излиза албума I Never Loved a Man (the Way I Love You), който й донася мащабен търговски успех и по-късно заема 84-то място в списъка с 500-те най-велики албуми на всички времена в класацията на списание Rolling Stone. Откриващото парче Respect носи на Арета Франклин първата награда Grammy – за най-добър женски ритъм-едн-блуз вокал и най-добро ритъм-енд-блуз изпълнение, и става химн на американското феминистско движение.

През юни 1968 година Time нарича Арета Франклин гласът на соул музиката, а Мартин Лутер Кинг, който е приятел с нейния баща, й връчва награда за млад лидер в правозащитните движения. На погребението на убития през юни 1968 г. Мартин Лутер Кинг Арета Франклин изпълнява госпела Precious Lord, Take My Hand. През 1979 г. поради редица причини напуска Atlantic Records и сключва нов договор с Arista Records. 

Първия си брак сключва в края на 1960 г., но той не продължава повече от година, а следващия - през 1978 г., и той завършва с развод през 1984 г.

През 1987 година Франклин става първата жена, включена в Залата на славата на рок-ен-рола. През 1998 г. на церемонията на Grammy тя изпълнява арията Nessun dorma от последното действие на операта "Турандот". Тогава излиза и албумът A Rose Is Still a Rose — един от многото, които стават "златни" с повече от петстотин продадени екземпляра само в САЩ.

През 2005 година Арета Франклин е наградена с президентския медал на свободата за своите културни постижения. Тя е носител на 18 награди Grammy и е призната за един от най-продаваемите артисти на всички времена, като албумите й се продават в тиражи от повече от 75 милиона копия.

През 2009 година Франклин присъства на инаугурацията Барак Обама, който е нейн голям поклонник.

През 2010 година е диагностицирана с диагноза "рак на панкреаса". Едва през 2017 г. обаче обявява, че приключва с кариерата си, но казва, че няма намерение да стои със скръстени ръце и да не прави нищо. И най-вероятно това ще важи завинаги, дори след вчерашния ден, когато тя приключи своя земен път. Почивай в мир.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види