Снимки: Венцислав Петров

Volkswagen хороскоп: Бегач на дълги разстояния

Един ден на зодия везни: Дани Дуков

Очарователна есен, очарователно колебание. Време е за везни.

Те са пленителни, възпитани и уравновесени. Или поне се стараят да бъдат, защото това ценят. Ще ги познаете по логичната мисъл, бизнес нюх и справедлива преценка. Именно заради тях трябваше да изберем кола, която да бъде точно в целта. Без колебание.

Новият Touareg е безпрецедентен SUV – с уникално присъствие, иновативни технологии и самоуверен дизайн, които успяха да убедят дори везните в удоволствието от шофирането.

За да подковем думите си, ви представяме най-безкомпромисния представител на зодията, когото поканихме в комфорта на един друг маратонец: Touareg. Двама могъщи мъже премериха сили с хладнокръвие, стил и мълчаливо достойнство: новият флагман на Volkswagen и образец за SUV на бъдещето и Даниел Дуков, бегачът на дълги разстояния, известен още с това, че възкреси Маратон София.

През 1987 г., когато е на 21 години, Дуков участва на първия маратон в живота си – национален шампионат в Дупница. Изненадан сам от резултата си, завършва 14-и с кандиадат-майсторска норма – 2.32:43 часа. Така започва низ от успехи по трасето, у нас и в цял свят. В спортния си път Дуков е завършил над 40 маратонски дистанции, от тях 18 са за време под 2.30 часа за 42 км. Стартирал е на всички континенти с изключение на Антарктика, а най-доброто му постижение остава 2.18.

Даниел Дуков завършва треньорския факултет на НСА, както и магистратура по спортен мениджмънт и организация на спортни състезания. С подходящите знания и опит в спорта и неговото управление, Дуков достига висшата лига в организирането на любимите си маратони. От 2012 година неуморно работи за популяризацията на Софийски маратон, като устойчиво разраства броя на участниците от чужбина и намалява броя на обиколките, за да изгради едно качествено спортно състезание.

Виновник е и за местното провеждане на единствения по рода си щафетен маратон Екиден - от японските думи за "пункт" и "предаване". Провеждането му в Япония е най-дългото щафетно състезание в света - Round-Kyūshū Ekiden - при обиколката на остров Кюшу за 10 дни състезателите трябва да пробягат 1064 км, преминавайки през 72 пункта. В България Екиден е отворен за всички желаещи да пробягат маратонското разстояние от 42.195 км., сформирайки си отбор от 6 участника, разпределени по постове.

Един вглъбен в себе си мъж, който постига повече с всяка своя (добре премерена и балансирана) стъпка. Ето какво още разбрахме за Дани, докато тестваме възможностите на Touareg.

Първото нещо, което правя сутрин… Ароматно късо еспресо за събуждане, този навик ми е останал още от времето, когато се състезавах активно.

Ежедневната ми мантра е... Благодарността за това, че имам тази възможност да се занимавам със спорт – това, което обичам най-много.

Спокойствие намирам… Високо в планината, обичам да правя преходи... А повярвайте ми в България има къде.

В хората, с които работя, ценя най-много… Дисциплината и отговорността.

Критиката е… Полезна за мен и моята работа.

Зависим съм от… Работата ми, постоянно мисля за нея.

Истински си почивам… На някое екзотично място с коктейл в ръка.

Най-често пътувам, защото… Е свързано с моята дейност на спортен организатор.

Никога не тръгвам на път без… Реге музика – Боб Марли е моят фаворит там.

Най-запомнящото се бягане в живота ми… Маратонът в Чикаго през 1995 год. на рождения ми ден. Класирах се на 36-то място при стартирали повече от 40 000 души.

Любимият ми маратон е… Сан Франциско – уникален маратон с красиви пейзажи и тежка денивилация, никъде в света няма такъв като него. При участието си там имах щастието да се класирам 5-ти през 1997 год.

Призванието ми е… Да използвам опита и знанията си от пътуванията и участията ми в международни състезания – тук при организацията на Маратон София.

Все още не съм постигнал… Като Спортен директор на Маратон София искам да видя на старта 1000 души в маратонската дистанция 42км.

Най-големият ми страх е… Да не мога да изпълня това, което съм обещал. Затова давам всичко от себе си.

Страхът, който победих е… Да зная истината за здравословното си състояние.

Вярваш ли в зодиакалните знаци? Не чета хороскопи, но понякога ми е интересно това, което се говори за зодиакалните знаци.

Везните са зодиакален знак, с който можем да споделяме. Отлични са в комуникациите и са добри съветници. Допитват ли се често до теб? Да, имам много приятели, които са се допитвали до мен. Налага ми се да давам съвети, но винаги подчертавам че това бих направил аз, а те сами трябва да вземат решението.

 

Казват, че везните са склонни да бъдат изключително скептични и обичат да поставят под съмнение мнението на другите. Скептичен ли си и към какво най-вече?

Определям себе си като общителна личност, добронамерен към всичко, което ни заобикаля. Лесно се адаптирам и създавам приятелства, което изключва скептичността.

Везните се славят с извънредно добра дарба за наблюдение. Наблюдателен ли си? Помага ли ти това и предимно в какво?  

Да, много пъти неволно забелязвам неща, които убягват на околните, това ми помага да взимам коректни и точни решения.

Везните са разбиращи, търпеливи и великодушни, излъчват спокойствие, благородие и миролюбие. Кое в темперамента ти пречи и кое ти помага?

Намирам себе си за весел човек, много чувствителен и темпераментен. Нося така наречения сангвиничен темперамент. Дали пречи или помага? Зависи от гледната точка и конкретната ситуация. Според мен е силна черта и по-скоро ми помага.

Какво всъщност разбрахме за Дани?

Обича живота, бягането, хората и планината. Знае как да преодолява трудностите и да довършва всяка задача докрай. Прави това, което е от полза за всички. Може да се колебае понякога, но накрая винаги избира правилната посока.

 

Volkswagen Touareg му подхожда (и на всички вас, везни) заради непреклонното си поведение, динамично присъствие и култ към приключенията. Безкомпромисен автомобил, който няма да ви предаде, а ще ви даде сигурността, от която имате нужда.

Всеки автомобил има характер. И колкото по-сходен е той с вашия, толкова по-добре ще се чувствате в него. Volkswagen има модели и конфигурации за всеки темперамент. Вижтe коя кола е най-подходяща за зодия дева, зодия лъв, зодия рак, зодия близнаци, зодия телец, зодия овен, зодия риби и зодия водолей

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види