Снимка: Sam Manns

Приятели, но при определени условия

Все по-често се сблъсквам със следната ситуация – отношенията между хората да се градят единствено и само на харесване. Ние двамата с теб харесваме еднакви неща, значи сме приятели. Или пък мислим по абсолютно еднакъв начин – това ни прави приятели. Ще кажете, че така, разбира се, е много по-приятно, леко на душата, чувствате пълнота и сила, когато сте обградени от себеподобни. Инакомислещите плашат, дразнят и изобщо не са готини. Според Фейсбук статистиката…

Аз пък винаги съм била привличана от алтернативния начин на мислене и човешка природа. От клакьори няма какво толкова да науча, но виж от хора, които ме възприемат такава, каквато съм – различна от тях, и общуват с мен, ето на това му казвам аз истинско интересно приключение.

Разбира се, не на основа пасивно-агресивно харесване, в смисъла на – харесвам те, различни сме с теб, и сега по мек, но категоричен начин ще ти кажа колко си заблуден/а. Защото не мислиш и не действаш като мен. Търся онези отношения, в които човек сяда срещу теб и ти казва: Пич, така и така. Тук сгафих… Или пък: аз постъпих така, защото… За да поспорите, да огледате ситуацията заедно, пък да продължите напред, било то като приятели или като добри познати.

Като цяло не вярвам, че с друго човешко същество можете да харесвате през цялото време абсолютно еднакви неща. Тотална утопия, която дори и най-слабият писател не е понечил да опише. Защото това е адски лицемерно поведение, вследствие на което поне един е излъган в съответната ситуация.

Най-основната, груба и раздуваща егото, грешка е да се сърдите, че някой мисли, действа и чувства по различен начин. Че видиш ли въпреки сърцатия съвет, с който искате той/тя да почне да мисли като вас, не сте постигнали нищо. Имах една приятелка, която казваше така: "Не съм толкова смела, за да давам съвети на останалите хора, току-виж ги изпълнили."

Не става дума да нямате мнение, особено ако ви е потърсено, но не и да бомбардирате чуждото съзнание със заръки. Очакванията, с които заливате другия, няма как да напомпат вашето самочувствие. То се гради отвътре и самостоятелно, и не би трябвало да бъде резултат от чужда намеса – действия или бездействия.

И накрая, нередно е човешките взаимоотношения да сe основават на някакъв вид емоционална търговия. Ето ти 2 кила абсолютно харесване, но ти вземи 600 грама от моите съвети. Ето ти от мен 5 лева добро отношение, върни ми сега рестото в действия. А единствено и само на истина, по този начин човек израства, а заедно с това и отношенията му с отсрещния.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види