Източник: Pinterest

Кои са най-древните предмети, открити на Земята?

През годините в преследване на съкровища от миналото, археолози и учени обединяват усилия, за да съберат парченцата от незапомнените времена на Земята и човечеството. Открити са и са идентифицирани (доколкото е възможно) древни артефакти като най-древната протеза за човешки крак от времето на Древен Египет, до първата песен на света (според нейните откриватели) – шумерски химн, написан 3400 години назад във времето.

Но кое е най-древното нещо, открито на Земята към момента?

Тук сме длъжни да направим няколко уточнения – отговорът на този въпрос зависи от това дали говорим за геоложки открития или създадени от човека предмети. И като казваме "човек" имаме предвид същество от човешкия род, представител на човечеството, колкото и лишени от конкретика да са тези понятия, що се отнася до толкова древни времена.

Циркониев кристал, 4.4 милиарда години

Източник: Geology In

През 2001 г. учени съобщават, че малкият циркониев кристал, открит във ферма за овце в Западна Австралия, е парче от земната обвивка на възраст 4.4 милиарда години. Това заключение прави малкия кристал най-древното парче скала намирано на Земята. За сравнение, нашите най-ранни фосили са на 3.5 милиарда години. Откритието е грандиозно и предвид факта, че предполагаемата възраст на планетата Земя е 4.5 милиарда години. По думите на ръководителя на изследването и професор в катедрата по геология в университета Уисконсин-Мадисън, Джон Вали, най-старите скали, отложени от водата и открити на Земята, са на 3.8 милиарда години. Кристалът е толкова миниатюрен, че сравняват размера на най-широката му част с дебелината на 4 човешки косъма, или около 400 микрометра.

През 2011 г. пък екип археолози откриват каменни инструменти в Кения, които са на възраст от 3.3 милиона години. Това е озадачаващо предвид факта, че най-ранните свидетелства за поява на рода Homo датират от преди 2.8 милиона години. Учените предполагат, че инструментите са били изработени от по-ранен роднина на човека. Откритието предизвиква към опровержение идеята, според която главните характеристики, които правят човека човек, са "умения за създаване на инструменти от камък, прием на по-голямо количество месо и, може би, употреба на език, като всички тези възникват по едно и също време, по особено пунктуален начин и отбелязват появата на рода Homo" според Джейсън Люис, палеоантрополг от университета Рътгърс, участник в изследването.

Въпреки че каменните изделия биха се сторили просто като парче скала на обикновен човек, археолозите от екипа обясняват с интерес, че "прорезите и модификациите по страните на камъните са направени с цел" и "независимо кой го е направил, той е изпитвал необходимост и е имал способността да удари един камък в друг". Кой, защо и как? Може и да не разберем.

Откриването на предмети от древни времена, изследването им и установяването на възрастта им има основополагаща роля във формирането на представите на човечеството за миналото на Земята. Както и за самото себе си. Вероятно след тези предмети ще бъдат открити още и още, което ще ни помогне да разберем кой или какво са били тук преди нас. Какво са правили, как са оцелявали и по какъв начин е започнало всичко, за да се стигне дотук. Тогава тези новини ще бъдат просто стари.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види