Снимка: Getty Images

Венецуелската опозиция се страхува от репресии

Венецуелският президент Николас Мадуро отвърна на удара след извършения опит за покушение срещу живота му, пише френският в. "Монд". Той веднага обвини своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос в организиране на атентата. Богота отрече категорично.

Това не е първият случай, при който венецуелският президент подозира или обвинява колумбийските власти в заговор срещу него, организиран с подкрепата на Вашингтон, отбелязва френското издание, посочвайки, че нито безпрецедентното влошаване на ситуацията във Венецуела, нито предстоящото встъпване в длъжност на новия колумбийски президент Иван Дуке, ще помогнат за подобряване на двустранните отношения.

Дуке е кандидат на твърдата десница, близък до бившия колумбийски президент Алваро Урибе, който открито се обяви в подкрепа на държавен преврат срещу Мадуро, припомня в. "Монд".

Не само колумбийците подлагат на съмнение официалната версия - в социалните мрежи опозицията говори за инцидент или организиран от самите власти атентат. Венецуелското опозиционно движение "Широк фронт" изразява учудване, че първата реакция на правителството е била да нападне опозицията, вместо да се опита да изясни фактите. Мадуро е заподозрян, че е опитал чрез диверсия да отклони вниманието от безпрецедентната икономическа, социална и хуманитарна криза в страната. Предвид изключително напрегнатата обстановка от няколко години насам е малко вероятно венецуелската опозиция да повярва на резултатите от официалното разследване, ако някога бъдат публикувани, подчертава изданието.

Джеф Рамзи, помощник-директор в неправителствената организация "Washington Office on Latin America", отхвърли идеята, че опитът за нападение може да е бил инсцениран от властите, отбелязва британският в. "Гардиън".

"Инсцениран или не, крайният резултат ще бъде същият. Мадуро със сигурност ще използва това, за да оправдае засилване на репресиите срещу опозицията и да обедини управляващите кръгове срещу това, което възприемат като вражеска заплаха", добави той.

Венецуелското правителство често обвинява активисти на опозицията в планиране на нападения или преврат срещу Мадуро, припомня в. "Вашингтон пост", отбелязвайки, че венецуелският президент е непопулярен лидер, който неотдавна беше преизбран на избори, критикувани от десетки страни.

Мадуро продължава да концентрира властта в ръцете си, докато страната е разтърсена от смазваща икономическа криза, подчертава изданието.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види