Снимка: Fabian Gieske

Кучетата също страдат от безсъние

Тъмно е, малко ви е студено на краката, но ако се завиете с още едно одеяло, ще ви стане топло. После в главата се появяват мисли, без да знаете откъде са се взели, пресмятате от колко време не сте били на зъболекар, а накрая започват да се чудите дали Мария от правния отдел е имала нещо предвид, когато вчера ви каза, че бившето й гадже имало същата риза. Това се нарича безсъние, всеки го е изпитвал.

Оказва се обаче, че от него не страдат само хора, но и по-големите човеци – кучетата. Освен това причината е много по-сходна, отколкото си мислите. Те също често будуват, защото и техният ум ги качва на въртележката и те започват да се притесняват за незначителни неща.

Според проведеното в Унгария проучване "Микроструктура на съня в зависимост от негативни или положителни социални преживявания при възрастните домашни кучета", четириногите също страдат от разстройства на съня, когато са под стрес. Точно така, двуноги, ние не сме специални. Любимите ви кучета също страдат, притесняват се и не могат да спят, а ние, за съжаление, не можем да направим нищо по въпроса. В проучването бил наблюдаван сънят на кучета, които преди да заспят били подложени на неприятни и приятни емоционални преживявания – като това да бъдат галени от стопаните си или да бъдат заплашително приближавани от непознати хора. Резултатите били недвусмислени – кучетата, изпитали приятни емоции, заспивали по-дълбок и непробуден сън, а тези, подложени на стрес, често се будели, спели плитко, оставали по-дълго в РЕМ и изобщо не били на кеф.

И още една интересна подробност – кучетата, които имали неприятни преживявания, всъщност се стремели да заспят по-бързо, което е много близко до друго човешко поведение, когато ни се иска да заспим по-бързо, за да ни се махнат от главата всичките простотии, които ни се е наложило да преживеем през деня.

Така че, ако искате кучето ви да спи добре, галете го зад ушите преди лягане. И докато сме на вълна кучета и лягане, не е лошо да знаете и още нещо. Става дума за онова нещо, което толкова много обичате да правите – вие и кучето ви – да си го вземете, да го набутате под завивките и да си спите сладко-сладко заедно. Е, знаете ли какво, спрете да го правите, първо, защото кучетата хич не ги обичат тези работи особено през лятото и, второ, защото не е полезно за вас.

Проучването "Ефектите от съвместния съм между кучета и хора в домашни условия" идва от клиника "Майо" – ветеринарна фондация от Минесота, САЩ. Изследването било проведено с 40 възрастни собственици на кучета заедно със самите кучето, като нито един, нито другите към дадения момент не страдали от безсъние. Една част използвали кучетата като плюшени играчки за гушкане, а другите жестоко им посочвали пода, когато станело време да се спи.

В продължение на 7 дни те били изследвани по тъмна доба и по време на сън. Целта на била да се разбере дали спят по-добре с кучетата при тях или на пода. Оказало се, че за хората е по-добре, когато около тях няма хъркащи топки с косми. Ефективността на съня на тези с кучетата била 80%, а на другата група 83%.  Така излиза, че няма проблем кучето да е в стаята, докато спите, но нещата все пак се променят в зависимост от това, дали го качвате в леглото, или не. И все пак, три процента разлика не е чак толкова много и дори на някого може да му се стори ниска цена за това… да си гушка кучето, докато спи. Учените също са на мнение, че 80% ефикасност на съня е задоволителна, а нормалните граници при здрав човек са межди 85 и 89%.

В изследването обаче се посочва, че не става дума само за ефективност, но и за продължителност на съня. Кучегушкачите се будели много по-често от по-строгите си колеги. За това заключение може би дори не е нужно изследване, тъй като е близко до ума, че след като делиш леглото си с хъркащ, топлещ, ритащ и гонещ котки на сън приятел, е много вероятно този същият приятел да буди от време на време.

И така остана само последния довод. Само защото много обичате своя косматко, предпочитате компанията му пред тази на хора и дори казвате това на близките си много по-често, отколкото бихте си признали, макар той да разбира какво чувствате и да е толкова сладък, че понякога ви се струва, че ще припаднете, когато му сложите малка папийонка… въпреки всичко това той си остава куче, което, докато не гледате, от време на време обича да похапва чуждо повръщано в парка, така че не е добра идея да му позволявате да спи до вас.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види