Снимка: Rick Bowmer

Миногите – кръвожадният деликатес

Има създания, които не са еволюирали от времената на динозаврите. Миногите са едни от най-кръвожадните същества на планетата в буквалния смисъл на думата. Тайнствените миноги често са определяни като риба с назъбена, фуниевидна, безчелюстна уста. Повечето видове я използват, за да смучат кръв от други риби. В действителност, миногите не са истински риби поради значителните различия в строежа и филогенетичния си произход.

Най-разпространена е речната минога, тя живее в солена вода, среща се в Европа, Северна Америка и Япония. На дължина достига до 30 см. От крайбрежните води тя се изкачва в реките, за да хвърли хайвера си, като понякога остава за дълго в големи реки и сладководни басейни. У нас миногата обитава изключително река Дунав, в която се размножава, изкачвайки се от Черно море. Миногата е записана в Червената книга на България.

В своята зряла възраст миногите паразитират по рибите. Те се "залепят" към тях с устната им вендуза, а чрез снабденият със зъби език прогризват дупка в тялото на "жертвата". По този начин те буквално "изпиват" кръвта и месото й, а след като не остане нищо от нея, миногата се отправя в търсене на нова жертва. Миногата хвърля хайвера си в края на пролетта – началото на лятото. Интересно е да се отбележи, че някои видове навлизат в реката за размножаване през периода август-ноември, а други през пролетта. Излюпването на бъдещите кръвопийци става на 11 – 14 ден след оплождането.

За спортния риболов миногите не представляват особен интерес, но в някои държави като Полша и Русия например я ловят по особен начин, при това в големи количества. През нощта миногата се изкачва нагоре по течението за да хвърли хайвера си. Тогава рибарите я улавят със специални капани направени от конусовидни снопове тръстика.

Речните кръвопийци често напомнят на хората за себе си. През юли 2009 г. медиите във Великобритания гръмнаха когато 40-сантиметрова минога беше открита във водите на лондонската река Темза от 13-годишно момче. Всъщност на островната държава миногите не са съвсем непознати. Хенри I е най-малкият син на Уилям I Завоевателя, крал на Англия (1100 – 1135) загубва живота си именно от тях. Хенри обичал да се наслаждава на обилната храна и една вечер, противно на съветите на лекаритe си, изял огромна порция миноги, които били от любимите му ястия. Часове след това починал от хранително отравяне. По негово време миногите са били поднасяни придружени от специален сос приготвен от сгъстената им кръв. Днес някои крайбрежни ресторанти в Полша предлагат на посетителите единствено пържени миноги. И все пак, ако ви се отдаде случай да ги опитате – внимавайте с преяждането!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види