Снимка: Meg G

За свойствата на ехинацеята и как индианците пребориха грипа

Грипният сезон е в своя разгар, всяка зима пренасочваме една немалка част от месечния ни бюджет за лекарствени средства. Всъщност имунната система има нужда от целогодишна грижа, и то не посредством химически медикаменти, а с помощта на природата. Може ли едно цвете, много приличащо на маргаритка, да ни предпази от грипа? Практиката показва, че това е напълно възможно. От хилядолетия ехинацеята се използва като мощен имуностимулатор и ефективно средство срещу вирусни и бактериални заболявания.

Това червено на цвят цвете е било много добре познато на северноамериканските лечители и шамани, които са го намирали в степните области и са го използвали често в традиционната индианска медицина. Заселниците научават за чудодейните му свойства и го разпространяват в Европа. Така ехинацеята става неделима част от билковите смеси против грип.

Какво представлява този природен имуностимулант? Ехинацеята (Echinacea) е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. Произхожда от Северна Америка. Има подобни на маргаритки съцветия. Цветовете са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск. Цъфти от юли до октомври. На височина може да достигне до 1-2 метра. Не е претенциозно за отглеждане и всеки може да си го засади в двора.

Пурпурната ехинацея (Echinacea purpurea) е най-популярният и най-лековитият вид от рода Ехинацея. В медицината се прилага като противовъзпалително и имуноусилващо средство при лечение на стрептококови и стафилококови инфекции, грип и други инфекциозни заболявания, за лечение на рани, язви и изгаряния. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции. За извличане на екстракта се използват над двегодишни растения.

Кралският колеж по медицина на Великобритания е провел дългогодишно изследване на ехинацеята. Според учените това растение е единствената алтернатива на лекарствата, препоръчвана от лекарите при начални изяви на простудни заболявания. Екстракт от цветето успешно се използва при поява на болки в гърлото и нов възпалителен процес. Ценните качества на билката се дължат на флавоноидите, на които е богата, както и на полизахариди, бетанин, инулин, фенолни съединения и фитостероли. Все още обаче не са добре изследвани и изучени останалите вещества, които ехинацеята притежава – ехинацеин, ехинолон и ехинцен.

Смята се, че екстрактът от ехинацеята оказва противовъзпалително и антимикробно действие върху тъканите. Антибиотичният ефект на растението се дължи на ехинакозида, чиято сила се сравнява с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите. Установено е, че ехинацеята потиска ензима хиалуронидаза и има и регенеративни свойства. Освен това веществата в ехинацеята, подобно на кортикостероидите, стимулират секрецията на надбъбречните хормони. Редица проучвания показват, че ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими с конвенционални средства хронични заболявания, хепатит, бронхит, пиелонефрит, синузит и рецидивиращи херпесни инфекции. В днешно време билката се прилага успешно под формата на хранителни добавки като имуностимулиращо средство, което действа върху производството на Т-клетките и подпомага способността на лимфоцитите да се справят с бактериите в човешкия организъм. Използва се и при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес и за укрепване на паметта.

Ако искаме да сме най-близо до природата, е добре да употребяваме ехинацеята като запарка от свежи или изсушени цветове. За целта 1 с.л. цвят се запарва с 500 мл. вряща вода. Може да се приема профилактично за не повече от 10 дена или като гаргара при възпаление на гърлото.

При задаваща се грипна епидемия, ще получите много добър ефект от превантивното подсилване на имунната система с билкова смес на базата на ехинацеята. Примерната смес, с която можем да дадем силен отпор на грипа, съдържа стрък ехинацея, плод шипка, стрък мащерка, цвят лайка, цвят бъз, стрък босилек. Прибавете резенче лимон и лъжичка мед към чая и грипът със сигурност ще стои надалече от вас.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види