Снимка: Kristina Flour

Уебсайтът, в който хората споделят най-срамните си тайни

Има малко места, където можете да признаете, че майчинството е най-голямото разочарование в живота ви. Преди два месеца потребител с име "родителско разочарование" публично призна, че мрази "да бъде роб на друго човешко същество". Става дума за майка, която разказва за малкия си син. Със 700 думи 22-годишна майка споделя за физическото и психическото изтощение, ежедневните паник атаки и "мъченията" от отглеждането на детето, което определя като "едно от най-лошите неща, които някога са ѝ се случвали".

Ако тя беше споделила тези чувства в Twitter или още по-зле – във Facebook, жената щеше да бъде разпъната на кръст. В сайта за споделяне на срамни тайни обаче тя събира 18 000 съобщения, които изразяват разбиране и съпричасност. "Наистина ми помогнаха да се чувствам по-малко ужасна.", казва майката от Ню Йорк "Бях шокирана от получената подкрепа."

TrueOffMyChest има близо 2 милиона последователи. Модераторите твърдят, че е трудно да се разбере точния брой на тяхната общност, тъй като те насърчават потребителите да публикуват разказите си с анонимни профили, за да бъдат наистина откровени без притеснения. Затова собствениците разполагат с ограничена информация. Те знаят например, че най-активният потребител е споделил 194 признания преди да изтрие акаунта си, а топ коментаторът е публикувал 2 696 пъти. Но това не е важно, защото сайтът е направен за хора, които идват и си отиват. Няма авторски права, снимки, психологически консултации. Затова и няма причина някой да оставя истинските си данни. Според модераторите на това се дължи успехът на платформата.  

Джаколби Стоки, 20-годишен студент по компютърни науки от Тексас, казва, че посещава сайта по няколко пъти на ден. "Обичам да чета автентични лични истории, човешки съдби. Това ми напомня, че всеки от нас преминава през много повече, отколкото подозираме. Всеки има своите трудности и своите борби", казва той.

Трудно е да се определи дали някой споделя своята истинска история, или просто използва платформата за реч на омразата. Модераторите се гордеят, че са създали дом на истината, свободен от цензура. Но имат и механизъм за разпознаване и премахване на троловете. Те следят историята на публикациите, за да определят дали речта на омраза е тендензиозно поведение.

Анонимната майка, която споделя своята най-страшна тайна, за първи път среща разбирание и спасение. Въпреки дозата от негативни коментари, публикацията ѝ получава достатъчно подкрепящи съобщения. Повечето потребители я насърчават да потърси помощ, да посети терапевт, за да превъзмогне негативните си чувства.  

"Най-хубавото от това, че споделих своята истина е, че вече не се чувствах сама.", казва жената. "Получих стотици лични съобщения от бащи и майки, които признават, че изпитват същото, но са твърде уплашени, за да го кажат публично. Успокоих се, че това, което ми се случва, е нормално, че съм просто човек като другите – уплашен да не бъде съден."

Не е ли това, от което всички имаме нужда – пространство, където да бъдем себе си без да ставаме обект на критика, нападки и етикети?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види