Снимка: Fabrizio Verrecchia

Имунната система ни прави необщителни

Нерв, който свързва имунната система и мозъка, предизвиква интровертно поведение дори преди симптомите да са налице

Има моменти, в които се чувствате зле. Нямате настроение. Не ви се излиза никъде. Бихте прекарали целия ден по пижама, да гледате телевизия или да играете компютърни игри. Без хора около себе си. Без срещи с роднини. Без телефонни разговори. И въпреки че за някои от вас това е описание на съвсем характерна събота сутрин след тежка петък вечер, замисляли ли сте се, че може имунната ви система да е виновна?

Всъщност, това е напълно възможно. Независимо дали се чувствате отпаднали, проявявате първи симптоми на болест или не, вашата имунна система може би претърпява спад на защитните сили. Причината за това е, че мозъкът е свързан с нея посредством специален нерв, който представлява мрежа от фибри, свързани с части от тялото. Подобно на лимфните възли. Този нерв може да индикира наличието на съединения, наречени цитокини, които отговарят за различните възпалителни процеси в организма. Имунната система отделя цитокини, когато организмът ви се бори с болест, а мозъкът може да усети това чрез тази комплексна мрежа от фибри. Резултатът е, че сигналите, които той изпраща към цялото ви тяло, ви карат да се чувствате тъжни, изморени и без настроение за социални контакти.

Лекари и психолози обединяват усилия около стремежа си да докажат, че именно тази връзка между мозъка и имунната система влияе върху чувствата, които провокират човека да се самоизолира, когато спадът в защитните му сили е налице, дори без да има видими симптоми като познатите ни кашлица, хрема, болки в гърлото или повишена телесна температура.

За да го открият, учените използвали тестове върху мишки, като наблюдавали обикновена мишка и мишка с оперативно прекъснат нерв. Резултатът бил, че след заразяване с болест, мишката с прекъснат нерв не проявила никакви нестандартни поведенчески промени и се хранела нормално, докато другата мишка се отдала на сериозно боледуване с проява на нисък тонус и липса на апетит.

Липсата на социални контакти по време на болест обаче е полезна. От една страна, няма да разпространите вируса, който носите в себе си, към колеги и приятели. От друга – липсата на движение и активната почивка ще помогнат на тялото ви да вложи всичките си сили в борба с болестта, така че да се възстановите по-бързо, без да сте изложени и на неблагоприятни метеорологични условия като влага и студ.

В доклад от 2015 г., публикуван в журнал Psychoneuroendocrinology, учените открили чрез проучване, че хората, които са по-екстровертни и социални, имат значително по-силна имунна система, отколкото интровертите. Те разполагали с повече налични гени, за които се знае, че стимулират действието на имунната система, което според учените е вид еволюционна адаптация на организма им.

Изследванията се правят предимно с цел да бъдат усъвършенствани методите на лечение в болничните заведения, както и средата, която те предоставят на пациентите си. Докато чакаме те успеят с това, не ви остава много какво да направите, когато сте болни, освен да чакате имунната ви система да си свърши работата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види