Снимка: Evan Kirby

Добрите маниери са на път да изчезнат

Добрите маниери, с които британците са известни по света, са на път да изчезнат, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на проучване, направено по поръчка на телевизионния канал "Скай Атлантик". 

Две трети от участниците в допитването смятат, че страната им става все по-нецивилизована, тъй като хората масово загърбват "старомодните" маниери. 

Оказва че, жителите на Острова все по-рядко спазват учтивости от типа "първо дамата" или използват думите "моля" и "благодаря". 

Според една трета от анкетираните учтивостта вече не играе важна роля в съвременното общество. 

Над 50 процента са на мнение, че даването на предимство на дамите е отживелица. Приблизително същият процент участници в допитването не виждат проблем в това човек да говори по телефона, докато седи на маса с компания. 

Около 50 процента признават, че все по-рядко използват думите "моля" и "благодаря" и освен това намират за съвсем приемливо да ругаят по време на разговор. 

Въпреки че добрите маниери вече им "куцат", близо три четвърти от британците не крият, че искат сънародниците им да обръщат по-голямо внимание на добрите обноски. 

Маниерите, които поданиците на Нейно Величество продължават да отстояват, са да чукат на вратата, преди да влязат в стая, и да предлагат чай на гостите си възможно най-скоро след пристигането им. Две трети от тях все още смятат, че е важно да прикриват носа и устата си, когато кихат или кашлят, а над 50 процента не са променили отношението си към прословутото британско редене на опашки. 

В действителност според седем от всеки десет души "върховната проява на грубост" е да прередиш някого на опашка. Жителите на Острова продължават да гледат с лошо око и на индивидите, които говорят с пълна уста или не се извиняват, когато са сторили нещо нередно.
За една трета от британците крепкото ръкостискане при запознанство, по традиция възприемано като съществен израз на учтивост, вече е по-скоро въпрос на избор. 

Същият процент жители на Острова не си правят труда да казват "извинете", когато искат да привлекат нечие внимание. 

За близо половината от участниците в допитването не е проблем да си представят бъдеще, в което няма да им се налага да бъдат любезни, да задържат вратата пред други хора, да отстъпват мястото си в обществения транспорт или да внимават дали слагат лактите си на масата по време на хранене.

Една трета от анкетираните дори са убедени, че от грубостта и нарушаването на правилата има повече полза, отколкото вреда. 

Всички тези социални "провинения" обаче не остават безнаказани. Един на всеки четирима участници в допитването признава, че е бил засрамван публично заради това, че не е демонстрирал добри маниери или е нарушил етикета. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види