Hoodlum, 1997

Когато гангстерът от екрана е истински

Гангстерските персонажи са сред най-бруталните в киното и дават възможност на актьора да разгърне по-тъмната половина от таланта си. Някои актьорски изпълнения обаче не просто изграждат престъпния персонаж, а го допълват със собственото си обаяние като Марлон Барндо в "Кръстника". По-особени са случаите, когато героят на екрана всъщност е реална историческа личност. В тези случаи реалните исторически личности са абсолютно безскурупулни, невероятно алчни и изключително смъртоносни като тази комбинаиця е истинско предизвикателство за актьора.

Ето кои са най-добрите попадения в тази категория:

Hoodlum, 1997

В този класически ганстерски филм става дума за сблъсък на интереси и по-точно - пари от рекет и хазарат из гетата на Ню Йорк през 20-те и 30-те години. Филмът всъщност не е нищо особено, но трите главни роли го отличават, защото представените реални исторически личности буквално ожививят отново на екрана. Лорънс Фишбърн е повече от убедителен като Елсуърт Бъмпи Джонсън, а Анди Гарсия играе прочутия италиано-американски бос Лъки Лучано, сякаш лично го е познавал. Но Тим Рот определно открадва филма.

Рот играе психопатичния Дъч Шулц – безмилостен гангстерски бос от еврейски произход, който печели голямо състояние и уважението на улицата, докато междувременно оставя дълга диря от трупове след себе си. Шулц е сред най-опасните и едновременно с това най-арогантни мафиоти в Америка в началото на миналия век, и това го води право към неговия край.

Шулц е притиснат от данъчните и края на Сухия режим, затова в отчаянието и гнева си той решава да убие разследващия го прокурор. Намерението му е посрещнато остро от Лъки Лучано и другите босове, а Шулц решава да действа на своя глава, но не стига далеч. Дъч Шулц е застрелян по поръчка на мафията през 1935 г.

 

American Gangster, 2007

Филмът на режисьора Ридли Скот е базиран върху живота на Франк Лукас – чернокож гангстер, чийто тъмен бизнес с наркотици превзема гетата през 60-те и началото на 70-те години.

Лукас е нечувано дързък в това, което прави - той организира мащабен трафик на хероин от югоизточна Азия за САЩ, като пренася дрогата в самолетите на американската армия, която се изтегля от Виетнам. Според легендата дрогата е била скрита в ковчезите на убитите войници, но истинността на това не е доказана.

С операциите си Франк Лукас бързо се сдобива с огромно количество пари, докато успешно заобикаля както американското правителство,така и местната мафия. Успехът му обаче е кратък, а краят съвпада с края на войната - през 1975 г. той арестуван и обвинен в контрабанда и търговия с наркотици.

Оттам нататък животът на Франк Лукас тръгва надолу – той получава 70-годишна присъда и се налага да даде информация на полицията, за да намали присъдата си. Семейството му е преместено в програма за защита на свидетелите, а той изкарва ефективна 5-годишна присъда в затвора. Както мнозина други престъпници, изтръгнати от естествената им среда, Франк Лукас не издържа дълго на цивилния живот и отново е арестуван за продажба на наркотици. Излиза на свобода през 1991 г.

 

Black Mass, 2015

Източник: Cinefarm.it
 

Филмът на режисьора Скот Купър е адаптиран по книгата "Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob", а Джони Деп участва в главната роля като последния известен ирландски мафиот в Америка - Джеймс "Уайти" Бългър.

Истинският Уайти произхожда от многолюдната ирландска общност в Бостън, щата Масачузец. Бългър е брутален във всеки смисъл на думата, но има предимство пред всички останали от своята порода. Брат му Уилям е президент на Сената на щата, а самият Уайти се е подсигурил допълнително. Доситетата на ФБР сочат, че гангстерът е бил техен информатор от 70-те години, заради което той е получил нечувана протекция за операциите си. Без да бъде преследван от властите и с всичката информация от тях за вражеските групировки Уайти Бългър става истинският крал на Бостън.

Бългър движи рекета, търговията с дрога и дори доставя оръжия на ИРА през океана, но и времето на краля настъпва. Уайти Бългър е принуден да бяга от кралството си през 1994 г., след като е предупреден, че ще се подготвя арестът му. В следващите години той е сред най-издирваните престъпници в списъка на ФБР, а бягството му продължава чак до 2011 г., когато е арестуван в Калифорния.

През 2013 г. Уайти Бългър получава две доживотни присъди за 19 убийства, рекет и търговия с дрога.

 

Kill the Irishman, 2011

Източник: YouTube
 

В този филм на режисьора Джонатан Хенслейт участват Рей Стивънсън, Винсънт Д`Онофрио, Кристофър Уокън и Вал Килмър. Стивънсън се въплъщава в образа на ирландско-американския гангстер Дани Грийн, който дълго време отказвал да умре.

Първоначално Грийн се прочува като президент на съюза на докерите в Кливланд през 60-те и по-точно се прочува с любовта си към зеления цвят, както и с това, че действа с мафиотски прийоми, за да получи, каквото иска. Като същински гангстер, Грийн кара докерите да работят извънредно и се опитва да извива ръцете на работодателите със стачки, докато си присовява големи суми от парите на организацията.

Впоследствие просъюзният лидер става съвсем истински гангстер и влиза в редиците на ирландската мафия, а по-късно основава и собствена групировка, която нарича Celtic Club. С времето ирландецът се прочува със своята непоколебимост, твърдоглавие и късмет, които го правят основен играч в така наречената Война на бомбите в Кливланд през 70-те.

По това време серия от взривове разкъсват мнозина мафиоти в града, а през 1977г. същото се случва и на Джон Нарди, който е близък приятел на Грийн. Самият Дани Грийн на няколко пъти оцелява на косъм, но е взривен по-късно през същата година.

 

Goodfellas, 1990

Източник: Imdb
 

Филмът на Мартин Скорсезе се счита за един от най-добрите в жанра. Сюжетът проследява живота на престъпния бос Хенри Хил от 1955 до 1980 г., а продукцията е номинирана за 6 награди Оскар и с времето се сдобива с култов статут. Любопитен факт е, че ролята на истинския ганстер Хил е поверена на Рей Лиота, а изпълнението му е харесано дори от истинския бос.

Хенри Хил започва своята престъпна кариера на служба при италианския клан Лукезе. Бързият ум и реакции му помагат да се сдобие със слава в криминалния свят след обира на Air France. През 1967 г. Хил организира обир в помещението на френската самолетна компания на лейтище Джей Еф Кей в Ню Йорк и отмъква 420 хил. долара. С част от парите отваря нощен клуб и го превръща в място за сбирки на мафията в града.

Хил не е брутален тип гангстер, той е повече по схемите и комбинациите, разчита на това с ум да измъкне възможно повече от пробойните в системата. Но такива сметки много рязко излизат напълно верни, а грешките се заплащат скъпо.

През 1980 г. Хенри Хил е арестуван за трафик на наркотици и е убеден да свидетелства срещу бившите му партньори, защото получава доказателства, че те планират да го убият. Информацията, която мафиотът издава, помага за повдигане на обвинения срещу 50 члена на мафията и нанася сериозен удар върху структурите на организацията.

Хенри Хил и семейството му влизат в програмата за защита на свидетелите и често се местят, а животът на самия гангстер тръгва надолу. Той има проблеми с алкохола и наркотиците, а през 1990 г. се развежда със съпругата си и това го връща обратно на старата писта. През 2001 г. Хил е арестуван за притежание на наркотици, после още веднъж през 2002г. отново за наркотици и за трети път през 2009 г., защото пиян е оказвал съпротива при арест.

Хенри Хил умира от  здравосолвни проблеми през 2012 г. на 68-годшна възраст. Преди това е станал медийна знаменитост и е написал няколко книги.

 

The Untouchables, 1987

Източник: Moviefone.com

Филмът на режисьора Брайн де Палма е направен по еднимена книга от 1957 г. и е един от най-известните в гангстерския жанр. В главните роли участват Кевин Костнър, Шон Конъри, Анди Гарсия и Робърт де Ниро. Сюжетът е базиран на истинските приключения на екипа на агент Елиът Нес, който иска да изправи гангстера Ал Капоне пред съда по време на Сухия режим.

На екрана Кевин Костнър като Елиът Нес си е Кевин Костнър, а в случая му помагат Шон Конъри и Анди Гарсия, но филмът си заслужава изключително заради Робърт де Ниро като Ал Капоне. Актьорът по много убедителен начин докарва смъртоносната опасност, която се крие зад мазната усмивка на мафиотския бос пред обективите на пресата. Образът, който де Ниро изгражда, е толкова истински, че самият Алфонс Капоне би одобрил.

Капоне е вероятно най-известният престъпник в историята. Той произхожда от италианските общности в Ню Йорк, но по-късно се мести в Чикаго, където става бодигард на местния бос Джони Торио. Бизнесът на Торио с контрабанда на алкохол процъфтява през Сухия режим, но големите пари привличат други акули и босът отървава смъртта на косъм. Торио се оттегля и оставя нещата в ръцете на Капоне, което е ключов момент от историята на Чикаго.

С Капоне начело мафията буквално превзема града, като разчита на публични екзекуции срещу конкуренцията и тлъсти пачки в джобовете на политици и полицаи за тяхното мълчание. В продължение на 7 дълги години Капоне позира като съвестен гражданин пред журналистите, докато в същото време корумпира всички държвани структури, а гангстерите му смазват с олово всеки опит за съпротива.

Капоне очевидно контролира града, а публичните разстрели стават постоянно събитие по улиците на Чикаго и това накрая предизвиква реакциите на властите. Специално за Капоне е измислена нова тактика за справяне с гангстерите и през 1931 г. той е арестуван за укриване на данъци, за което получава 11-годишна ефективна присъда.

Оттам Капоне наистина започва да си получава заслуженото – от млад той има сифилис и болестта му предизвиква деменция. Заради влошеното психическо състояние, гангстерът е освободен от затвора предсрочно и обикаля болниците. Ал Капоне умира от сърдечен удар на 33-годишна възраст в своя дом през 1947 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види