Стопкадър "Анатомията на Грей"

Изопачената действителност в медицинските сериали

Професиите са неизчерпаема тема за сериалите. По този начин зрителите могат да се потопят в света на болниците, юридическите фирми или киностудията. Преди 20 години студентите в САЩ избирали да учат медицина именно заради медицинските сериали. И все пак светът на кинематографа е измислен и това, което се случва там не цели да покаже каква е реалността, ами да извади максимално впечатляваща картинка. Ще разгледаме 6-те най-чести грешки, които се срещат в лекарските сериали.

Агресивна първа помощ

Стопкадър Untold Stories of the ER

Според някои специалисти да се приема случващото се на екрана за чиста монета е много опасно – например, ако се опитате да окажете първа помощ по начина, по който го правят актьорите. Така при епилептичен пристъп екранните доктори често се опитват да фиксират пациента, насила да му разпънат ръцете и краката и дори поставят инжекции. В реалността обаче върху неконтролируемото треперене не може да се повлияе и трябва да се дочака, докато то прекрати. Единственото, което може да се направи, е да се обезопаси човекът от потенциална травма – особено главата. Не трябва да се опитвате да му слагате лъжица или друг предмет – така само ще му повредите зъбите или има опасност пострадалият случайно да ви захапе.

Друг типичен пример е да се прави пряк сърдечен масаж на човек, когото току-що са извадили от водата. В сериалите след подобна интервенция излиза водна струйка от устата на пострадалия, но на практика това е невъзможно. За да помогнем истински и изкараме вода от дихателните пътища, трябва да обърнем човека с главата надолу: дете може да се хване за краката, а възрастен – да му се сгънат коленете.

Неправилно използване на техниката

Стопкадър Untold Stories of the ER

Точно такива сцени карат практикуващите лекари да се намръщят. Сценаристите и режисьорите много обичат похвата с дефибрилацията – ударът с електрически ток. При това там лекарят първоначално доближава електродите един към друг и ги потрива – в реалния живот такава манипулация само ще развали скъпата апаратура. И само по филмите се прави дефибрилация, когато сърцето спре и на екрана се появи права линия. Не можете да отрчете, че гледката е внушителна – сърцето спира, към гърдите доближават електроди и пак започва да тупти.

Други грешни практики са употребата на неподходящи клещи за вадене на зъби (в реалния живот те са много – за долни, горни, предни и задни зъби); "изучаване” на нещо под микроскоп без предметно стъкло; изпълняване на анализи, които отнемат дни, само за няколко минути. А понякога дори рентгеновите снимки ги разглеждат наопаки, като са объркали лявата страна с дясната.

Груби етични нарушения

Стопкадър "Анатомията на Грей"

Няма сериал без любовна линия: в "Доктор Хаус" има поне десет епизода със секс в болницата, а в "Анатомията на Грей" наброяват около 50. Лекари се срещат с медицински сестри, медицински сестри с пациенти, студенти с преподаватели – разбира се, че в реалния живот всичко може да се случи, но това са единични случаи. В реалността взаимоотношенията между началник и подчинен може да завърши с уволнение или в съда.

Към етичните нарушения могат да се прибавят и разпространяване на медицински данни, подкуп на охранители и медицински сестри за информация и "екскурзии" в моргата, за да се види покойника. Други чести и много далеч от реалността сюжетни линии – изчезване на труп от моргата, подмяна на епруветки с кръв, фалшифициране на резултати. На практика в болниците се води строга документация, особено сега, когато електронните системи позволяват да се проследи всяко отклонение извън нормата.

Нарушения на техниката за безопасност

Стопкадър "Кости"

Как е облечен типичният съдебно-медицински експерт, който пристига на местопрестъплението? Той е в непроницаем за опасни вещества костюм, който покрива цялото тяло, с очила и ръкавици. Но в сериалите това се отнася само за мъжете. Жените експерти пристигат в гората, където се е случило убийството, на супервисоки токчета. Или има лаборантки, които работят с опасни субстанции без защитни очила и в полуразкопчани халати – а това е неуважително както към жените, така и към фактите.

Смели пациенти и универсални лекари

"Доктор Хаус" /сезон 8

Лекарите в сериалите изведнъж могат да правят всичко – например д-р Хаус е и инфекционист, и хирург. Разбира се, че всеки един лекар трябва да умее да дава първа помощ или да има общи медицински познания, но да бъде професионалист в няколко тясно специализирани области, които са далечни една от друга, на практика е невъзможно. Специализацията означава няколко години допълнително учене, постоянно повишаване на квалификацията, опресняване на знанията по конгреси и конференции.

Пациентите в сериалите и киното също приличат на супергерои. Нееднократно се опитват да избягат от болницата едва няколко часа, след като са се събудили от няколкоседмична кома – човекът с рязко движение премахва закачените по него системи, като едва се намръщва и с уверена походка излиза по абсолютно празен коридор.

На практика резкият преход от вертикално положение след няколко дни на легло, води до рязко падане на кръвното, главозамайване и най-често припадък.

Проблемно израждане и възрастни новородени 

Стопкадър "Анатомията на Грей"

В реалността в повечето случаи бременността завършва с раждане на здраво бебе, а леката намеса в процеса на израждане не оказва никакво влияние на здравето на родилката и детето. Но в сериалите винаги има усложнения – там задължително ще се случи нещо, така че майката и детето да са на границата на живота и смъртта. Накрая, разбира се, виждаме щастливото семейство, но вместо новородено, майката държи 4-5-месечно бебе, което осъзнато гледа в камерата.

Друга грешка в киното – лекарите казват на жената да напъва, а тя започва силно да вика и хоп – ражда се дете. Реално при напъна е невъзможно да крещиш, защото трябва да поемеш дълбоко въздух и да задържиш. И не на последно място – в сериалите всички лекарства действат моментално и нямат странично действие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види