Снимка: Freepik

Най-добрите филми за зимата

Всички отново имат повече време за добрите стари филми в студеното време. Зимните филми имат сюжети, които се развиват в леден мраз и дълбоки преспи, представят велики актьорски изпълнения сред бялата пустош или просто са забавни продукции, които да държат студа и тъмнината надалеч от вашия дом. Ето кои са те:

The Shining (1980)

Филмът на Стенли Кубрик е една от класическите ленти, които се развиват през зимата. Комбинацията от Кубрик като режисьор и Джак Никълсън, и Шели Дювал в главните роли създава неповторимата хорър атмосфера в тази екранизация по Стивън Кинг.

Сюжетът накратко: Семейството на писателя Джак Торънс се мести в отдалечен хотел в планините на Колорадо, заради новата работа на Джак. Малкият му син обаче има свърхестествени способности и започва да вижда ужасите, които изпълват хотела и които постепенно обсебват баща му.

Защо да се гледа: Кубрик, Никълсън, Кинг.

 

The Gold Rush (1925)

Този филм е един от най-популярните в култовата филмография на Чарли Чаплин. Той е режисьор, сценарист, продуцент и изпълнител на главната роля, а продукцията получава две номинации за Оскар за музика и звук при преиздаването през 1942 г.

Сюжетът накратко: Един от най-известните филми на Чарли Чаплин отвежда зрителя във времето на златната треска в Клондайк през 19. век. Чаровният персонаж на Чаплин отново се забърква в редица приключения, а в случая е замесена и любовта на една Джорджия.

 

Doctor Zhivago (1965)

Като говорим за класика, ето я улитмативната! Филмът е направен по едноименната книга на Борис Пастернак, която, както и самият филм, е забранена в Съветския съюз. Лентата на Дейвид Лийн обаче става изключително популярна в Западния свят и през 2016 г. е класиран на 8-мо място по приходи в историята на САЩ и Канада.

Сюжетът накратко: Животът на доктор Живаго (Омар Шариф) се променя в периода между Първата световна война и Руската гражданска война, последвала Революцията. Докторът се забърква в гореща любовна история с омъжената за политически активист Лара Антипова (Джули Кристи), а в онези времена това е повече от опасно…

Защо да се гледа: Тази тричасова любовна драма с главен актьор арабин, който играе руснак в една история за Русия, която е заснета в Испания, но е продуцирана от Англия и Италия, печели 5 Оскара и 5 награди Златен глобус.

 

The Way Back (2010) 

Снимка: Официален сайт

Този филм е вдъхновен от автобиографичната книга "The Long Walk" (1956) от полски военнопленник, в която той разказва как е избягал от съветски лагер в Сибир и е изминал огромно разстояние през Азия, за да се спаси. Режисьор и съсценарист е Питър Уиър, а сред главните актьори са Ед Харис и Колин Фарел.

Сюжетът накратко: През 1941 г. неколцина мъже осъществяват плана си да избягат от зловещите трудови лагери в съветски Сибир. За да стигнат до свободата, те трябва да минат през снежните преспи, през огнени пустини и дори да минат през Китайската стена в един поход към свобода, в който не всички успяват да завършат.

Защо да се гледа: "The Way Back" може би е малко епичен по холивудски, но историята и добрата актьорска игра си заслужават гледането.

 

Fargo (1996)

 

Черната комедия е стихията на братята Коен, които са сценаристи, продуценти, редактори и режисьори на този филм, който отдавна е сред най-добрите американски продукции в историята. "Fargo" получава 7 номинации за Оскар и печели в две от категориите, а сред другите му награди е тази от фестивала в Кан.

Сюжетът накратко: Един мъж (Уилям Мейси) наема двама бандити да отвлекат жена му и после да искат откуп от богатия й баща. Разбира се, става голямо объркване и резултатът е кървав, а изводите - неизбежни.

Защо да се гледа: Братята Коен са истински майстори в занаята, а главните актьори са сред величията на 90-те.

 

Misery (1990)

 

Психологическият трилър на Роб Райнър с участието на Джеймс Каан, Лорън Бакол и Кати Бейтс е една от класиките в жанра и в това няма нищо случайно.

Сюжетът накратко: Известният писател Пол Шелдън тъкмо е завършил последния си роман, когато претърпява тежка катастрофа в провинцията. Той е спасен от бившата медицинска сестра Ани Уилкис, която го отнася в отдалечената си къща в планините. Сериозно раненият Шелдън става пленник на своята запаленка фенка Ани, а нещата стават още по-зле, когато тя разбира, че писателят е "убил" любимата й героиня...

Защо да се гледа: Изпълнението на Кати Бейтс като Ани печели Оскар през 1990 г. "Misery" е единственият филм по Стивън Кинг, който е печелил тази награда.

 

Into the Wild (2007)

 

Този биографичен филм Шон Пен разбуни духовете през 2007 г. и оттогава насам си спечели култов статус. Продукцията е адаптация по едноименната книга на Джон Кракауер от 1996 г., в главната роля е Емил Хърш, а сред поддържащите са Винс Вон, Уилям Хърт и Кристен Стюарт. Към саундтрака пък допринася Еди Ведър от Pearl Jam.

Сюжетът накратко: В началото на 90-те Крис е млад човек, разочарован от липсата на смисъл в съществуването си като единица в една система, която няма значение за него. Затова той изоставя всичко, което има, нарязва личната си карта и тръгва на стоп на север към Аляска, където да поживее в пустошта.

Защо да се гледа: Стремежът към универсалната свобода в прегръдките на майката-природа със сигурност би провокирал емоционално всеки. Като добавим към това изпълнението на Емил Хърш, музиката и красивите гледки, филмът е наистина кино бижу.

 

The Thing (1982)

 

Въпреки че не взима големи награди, този филм е абсолютна класика, базирана на книгата "Who Goes There?" на Джон Кембъл. Главната роля е поверена на Кърт Ръсел, а музиката е дело на Енио Мориконе.

Сюжетът накратко: През 1982 г. група американски арктически изследователи са нападнати от извънземно, което може да променя формата и образа си. На всичко отгоре се разпространява като вирус и това само разпалва параноята в арктическата база.

Защо да се гледа: Този сай-фай хорър на режисьора Джон Карпентър е един от най-емблематичните в жанра. Въпреки че е правен толкова отдавна, все още въздейства така, че ще ви държи нащрек за час и половина.

 

Ice Age (2002)

 

Почетният приз отива за Ice Age. Тази продукция на 20th Century Fox е с гласовете на Рей Романо, Джон Легуизамо, Денис Лиъри и Крис  Уедж и с времето се превърна в една от най-разпознаваемите и обичани анимационни класики на 21. век.

Сюжетът накратко: Всичко живо по земята е тръгнало да се спасява от мраза на Ледниковата епоха. В надвисналата опасност ленивецът Сид, мамутат Мани и саблезъбият тигър Диего образуват странно трио, което трябва да върне едно дете при хората.

Защо да се гледа: Идеален за деца, но забавен и за възрастни, а това е рядко срещано. Определено добър начин за сгряване в една студена зимна нощ.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види