Снимка: Dave Gifford

Най-добрите зимни фестивали

През зимата фестивалният сезон не спира, само променя асортимента от възможности за добро изкарване. Понеже всички знаят фестивалите във Венеция и Рио, ето няколко други любопитни събития, с които да оцветите зимата си.

Cologne Carnival

Германия

Местните го знаят като Петият сезон или като едно от най-големите и шумни празненства през зимата в Германия. Събитието в Кьолн започва на 11-ти ноември в 11:11 часа, но така наречените "Луди дни", когато е същинската лудница, не започват преди Четвъртъка на Сирни заговезни. Който пък е преди Карнавалния понеделник – въобще цялото въображение, вложено във фестивала, го прави страхотно място за забавление.

По време на Лудите дни се провеждат паради с огнени топки, концерти, улични партита по площадите и кръчмите, които не затварят, докато не свърши фестивалът, а гвоздеят на програмата е парадът за Розовия понеделник.

Altitude Comedy Festival

Австрия

Какво по-добро от смях и спорт? Между 11-17 декември за пореден път някои от най-запалените скиори и някои от най-добрите комедианти си устройват празник в курорта Майрхофен.

Концепцията за много каране из преспите през деня и смешки с комиците из баровете на курорта през нощта звучи повече от оригинално и със сигурност завършва с големи партита без спомени.

Kurentovanje Carnival

Словения

Вероятно най-популярното събитие в Словения е Ljubljana Dragon Carnival, но в един малък град в същата страна можете да откриете нещо по-любопитно.

Карнавалът Kurentovanje е традиционен за Птуй, а корените му са в древните езически обичаи по прогонването на зимата и приветстването на пролетта. Курент, откъдето идва името на фестивала, е кукла, на която се отдава силата да гони зимата и всичко зло.

По този повод карнавалът се вихри всяка година с много смях, маскирани хора и музика, а като цяло купонджийската атмосфера само украсява това етнографско бижу.

Събитието ще се проведе между 2-13 февруари 2018 г. в най-стария словенски град Птуй.

Up Helly Aa

Шотландия

Това със сигурност е едно от най-уникалните събития, на които може да се отиде през зимата в Европа.

С дълбоки исторически корени, Ъп Хели Аа е празник, който се празнува всяка година на всеки последен вторник от януари в Леруик – основното шотландско пристанище на Шетландските острови.

На 30 януари 2018г. градът отново ще отдаде почит към своето викингско наследство с много традиционна музика, песни и танци през деня.

През нощта празникът завършва с огромна процесия с факли, които се хвърлят в истински викингски кораб. 

Where’s The Music

Швеция

Хубавото на това събитие е, че всъщност дава най-голямата възможна трибуна на местните артисти да се изявяват пред публика.

Интересното в случая е, че Where’s The Music е пръснат из клубовете и заведенията на шведския град Норкьопинг под формата на полу-фестивал, полу-музикална конференция.

Не е ясно как се справя цветът на шведската музика, но на 9-10 февруари 2018 г. това може да се провери лично.

Vinterjazz

Дания

Датският зимен джаз фестивал е всъщност е доста мащабно събитие. То се провежда в рамките на цели 17 дни с участието на над 450 музиканти, на повече от 100 места из страната.

С други думи, където и да отидете в Дания между 2-25 февруари тази зима, ще попаднете на фестивала.

Snow Bike Festival

Швейцария

Това е още едно спортно събитие за зимата, но вече с акцент върху колелата.

Ако обичате зимата, снега и карането на колело, ски курортът Гштаад в швейцарските Алпи е вашето място. Тази година голямото каране, последвано от големите партита, ще се проведе между 18-21 януари 2018 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види