Източник: Cocktails of the Movies

Коктейли от киното

Създаването на определени традиции в пиенето на алкохол и определянето на една основна напитка за любима е също един от начините нашата нежна душа да намери изразно средство. Понякога това може да се окаже перфектният език, което всъщност обяснява и различните имена на коктейлите и тяхната дълга, историческа връзка с правенето на кино. Така, както парфюмите говорят на една неписана азбука, и понякога могат да ни издадат тайни, които иначе са неразгадаеми, така и различните алкохоли, смесени по определен начин, създават още една сцена, която провокира асоциативно сетивата ни и дава шанс на съзнанието да проговори на още един език. Ето някои от най-известните коктейли, които като любими персонажи, присъстват във филмовите ленти:

Казабланка, 1942 г.

Вътрешни дилеми и романтични отношения с героинята на Ингрид Бергман, главният герой Рик Блейн, придружават коктейла "French 75". Излязъл по екраните 1942 г., отразява Втората световна война и конфликтите, които избухват вътре в самите герои. Може би горчивината от реалността може да се преодолее единствено с малко триумф, идващ от шампанско и джин.

Съставки:

1 част от джин;

1 част захарен сироп;

малко лимонов сок;

шампанско;

резен лимон за украса;

Как се приготвя:

Напълнете шейкъра с кубчета лед. Добавете джина, лимоновия сок и захарния сироп. Всичко се разклаща и се изсипва в охладени чаши шампанско. Добавете шампанското. Украсете с лимон.

"Казино Роял", 2006 г.

Vesper Martini ще бъде заменено от коктейл с джин и водка. Все пак това е агент 007, който освен да блъфира, да убива и да обича, умее и да пие като мъж:

Съставки:

3 части джин;

1 част водка;

1 част от Lillet Blanc (френски аперитив);

1 резенче лимон.

Как се приготвя:

Напълнете шейкъра с кубчета лед. Добавете всички съставки. Разклатете и излейте в охладени коктейлни чаши. Гарнирайте с резенче лимон.

"Големият Лебовски", 1998 г.

White Russian. Бъдете смели и се научете и вие да блъфирате. Не спазвайте правилата, поискайте нещо повече от традиционното, може дори да си позволите да бъдете малко смешни. Не робувайте на етикетите кое е мъжко и кое женско и си направете този коктейл смело, а после го изпийте самодоволно.

Съставки:

1 част водка;

2 части мляко;

1 част ликьор Kahlua.

Как се приготвя:

Напълнете шейкъра с кубчета лед. Добавете всички съставки. Разклатете и излейте в охладени чаши с кубчета лед.

Закуска в Тифани, 1961 г.

Mississippi Punch. Малко по-горе пише да не обръщаме внимание на "мъжките" и "женските" етикети. Ако искате животът ви да е бляскав, да се ожените за богат мъж и да сте обсипана с диаманти, трябва да си направите едно Mississippi Punch, за да ви дойде акълът в главата, а после може да продължите с мечтите:

Съставки:

50 мл коняк;

25 мл бърбън;

Как се приготвя:

Разклатете всички съставки заедно с лед и изсипете в дълга чаша. Гарнирайте с резенче портокал.

"Проклетите седем години", 1955

Whisky Sours. Иска ви се да видите Мерилин Монро в онази бяла рокля, която вятърът е развял в подлеза на метрото – тогава просто си пригответе това и й се отдайте.

Съставки:

бърбън - 45 мл;

лимонов сок (прясно изцеден) - 30 мл;

захарен сироп - 15 г;

яйчен белтък (по избор) - 2 ч.л.;

портокал - парченце;

черешка – за украса;

Как се приготвя:

Добавете всички съставки в шейкър, напълнен с лед и разклатете. Изсипете във висока чаша, напълнена с натрошен лед. Гарнирайте с черешката и парченцето лимон.

"Портокал с часовников механизъм", 1971

Milk Plus. Филмът не ни разкрива всички съставки, така че има много вариации на коктейла: някои биха добавили към всички останало и барбитурати, но може би творчеството на Кубрик е способно да компенсира тази добавка по един достатъчно психеделичен начин.

Съставки:

1 чаена лъжичка ванилов екстракт;

1 чаена лъжичка портокалова вода;

доза бърбън;

1 чаена лъжичка кафява захар;

около 0,5 мл пълномаслено мляко;

малко индийско орехче;

Kак се приготвя:

В шейкър добавете ваниловия екстракт, портокаловата вода и кафявата захар. Леко разбийте захарта, за да смесите с течностите. След това добавете останалите съставки и кубчета лед. Разклатете силно, докато течността стане пенлива. Сервирайте във високи чаши, с лед. Поръсете щипка индийско орехче отгоре и се насладете.

Истината е, че независимо дали става въпрос за алкохол или не, всичко, което сетивата ни обичат, може да се превърне в самостоятелен персонаж, който да разкрие доста особености за нас, нашия характер и дори моментното ни настроение. Така че, когато си поръчваме един от изброените по-горе "герои", добре е да го правим от сърце.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види