"Пътешествие до Луната", 1902

Първите филми в историята

Ние сме поколение, което има невероятната възможност да види с очите си как е изглеждал светът преди повече от век. Тази възможност не е съществувала никога в историята до този момент и това ни прави щастливци, защото сме първите, които могат визуално да видят миналото си.

Светът преди повече от 100 години изглежда все по-далечен, а за идните поколения ще е направо нереален. Заради това е страхотно, че в общодостъпна платформа като YouTube могат съвсем лесно да бъдат намерени някои древни кино артефакти, чиито истории са повече от интересни.

Ето кои са те:

Roundhay Garden Scene, 1888

Филмчето е от няколко секунди и е снимано от Луис Ле Принс в дома на семейство Уайтли в Лийдс, Великобритания на 14 октомври 1888 г. Това кратко видео е в Книгата за рекорди на Гинес за най-стар филм в историята.

Във филмчето участват синът на Ле Принс – Адолф, Джоузеф и Сара Уайтли, и Ани Хартли, приятелка на семейството на Ле Принс. Уайтли пък са родители на съпругата на Ле Принс. На видеото те са снимани как се разхождат из градината. За съжаление, Сара Уайтли умира 10 дни след снимките.

Traffic crossing Leeds Bridge, 1888

Отново Ле Принс, но този път той е снимал от прозорец на сграда в единия край на моста в Лийдс. 

1899

Авторът на това видео не е известен, но то представя отлична за времето си черно-бяла картина от свещения индийски град Варанаси на река Ганг.

1894/1895

Това е първият опит да се запише синхронизиран звук и картина. Филмът на Уилям Диксън е експериментален проект за изобретението на Едисон, наречено кинетофон – най-най-най първата озвучителна система в света. Това е единственият останал филм с кинетофон, който е със записан звук на живо.

Във филма Диксън свири на цигулка в една тръба, която е свързана с восъчен цилиндър извън камера, който записва звука. Край него двама мъже танцуват, а причината за това творческо решение вероятно е по-добре да остане сред мистериите около това видео.

1896

"Пристигането на влака" на братята Люмиер е едно от най-продължителните филмчета от зората на киното. Филмът е бил толкова въздействащ за съвременниците си, че се е случвало уплашени хора да побягнат от салона, защото са мислели, че влакът от екрана ще ги сгази.

За разлика от други филми на братята, тук хората не знаят, че ги снимат и не всички обръщат внимание на камерата.

L'affaire Dreyfus, 1899

Жорж Мелие е фокусник и режисьор, който прави някои от най-ключовите иновации в началото на киното. Освен креативен ум, той е и човек на своето време с активна позиция.

Филмът му, посветен на Аферата Драйфус, е сниман по време на истинските процеси срещу обвинения в предателство Алфред Драйфус. Първото дело срещу офицера от еврейски произход предизвиква скандал във френското общество, а защитниците на Драйфус твърдят, че той е жертва на антисемитска репресия в армията.

Мелие подкрепя обвинения офицер и филмът ратува за каузата му, а самият Мелие е режисьор, сценарист и участва в ролята на адвоката на Драйфус от делото през 1899 г. "L'affaire Dreyfus" е на практика първият политически филм, както и първият, който е излъчван на серии. Освен това носи една неподправена драматичност, разпалена от действително случилите се събития.

Cinderella, 1899

Отново филм на Жорж Мелие, но този път на съвсем различна тематика. Приказката на Шарл Перо оживява на екрана и става страхотен хит в киносалоните по целия свят.

Успехът на филма окуражава режисьора да прави по-дълги филми и това повлиява на историята на киното като цяло.

1900

Най-добре си пуснете джаз и си сипете едно питие за разходката с трамвай из американския град Сан Франциско през 1900 г.

1897

За любителите на футбола това кратко и не особено интересно откъм съдържание видео би изглеждало като малко бижу. Това са първите кадри, свързани с футбола, в цялата история на играта. Те очевидно са заснети по време на тренировка, но кой е отборът не е много сигурно.

За хората, които се чудят как е изглеждал футболът в началото, все пак има утеха. Кадрите от дербито между Нюкасъл и Ливърпул от 1901 г. показват оригиналното лице на играта.

Очевидно, преди почти 120 години мачовете са се отличавали със скромно индивидуално майсторство, но много желание и здрави ритници.

A Trip To The Moon, 1902 

Филмът с оригинално заглавие "Le voyage dans la lune" е пореден принос на Жорж Мелие към седмото изкуство. Самият Мелие играе главната роля на професор, който повежда пътешествие до луната в куршумовидна капсула. Любопитен факт е, че Мелие участва в главна роля в над 350 от своите филми. Той също така е изпълнявал функциите на цял снимачен екип към всяка една от продукциите си.

"Le voyage dans la lune" печели публиката, заради новаторските си сюжет, ефекти и необичайната си продължителност. Този филм има голяма стойност, защото е повлиял значително на редица режисьори в историята на киното. 

"Le voyage dans la lune" е преоткрит през 30-те години, когато се правят първите опити  да се съхранят кино артефактите от зората на това изкуство. Оригинална цветна версия е открита през 1993 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види