Източник: Pinterest

Най-откачените религии на света

Пригответе се за една класация, която ще ви удиви. Всички вярвания, за които ще стане въпрос по-долу, противоречат на реалността, но коя ли религия не го прави? От най-смешните до най-зловещите, това са най-откачените религии по света.

Prince Philip Movement

Източник: Reuters

Племето Яаохнанен от южния остров Тана във Вануату вярва, че съпругът на кралица Елизабет II – принц Филип е божество, което е син на духа на планината.

Според тяхната древна легенда въпросният син някога е прекосил океана и се е оженил за могъща жена, но някой ден ще се завърне у дома. Освен това е брат на друго местно подобно божество - Джон Фрум, който пък често е описван от местните легенди като американски военен от Втората световна война, който ще донесе просперитет, храна и транспорт на острова.

Култът към принц Филип не е необичаен за този край от света, където от 50-те години сблъсъкът между традицонни местни вярвания и чудесата на модерния свят е зародил уникални схващания. Така хората от Тана са знаели колко е могъща английската кралица, затова решили, че съпругът й вероятно е тяхното божество.

През 1974 г. кралската двойка посещава Вануату, а принц Филип дори посещава водачите на племето и по-късно им праща няколко свои фотографии. През 2007 г. британският канал Channel 4 пък пусна в ефир реалити шоуто "Meet the Natives", в което петима мъже от племето посещават Великобритания и се срещат с принц Филип.

Църквата на Евтаназията

Източник: Pinterest

Църквата на Евтаназията е създадена от активистката-транс джендър веган-софтуер девелопър и техно диджей Крис Корда в САЩ през 1992 г.

Църквата има за цел да накара хората да не се размножават, защото това ще е добре за планетата. Основната опорна точка е свръхпопулацията на Земята и проблемите, които произтичат от нея.

Предвид простата си цел, единствената заповед на църквата е "Не се възпроизвеждай!". В същото време, тя приветства самоубийството, хомосексуализма, абортите, канибализма (ако е от вече мъртъв човек) и содомията, както и оралната любов.

Thee Temple ov Psychick Youth (TOPY)

Източник: Twitter

Трудно е да се каже какво точно е това, но то е създадено през 1981 г. Този артистичен колектив от самоуки магьосници отрича мистицизма и почитането на богове и разширява разбирането за религия в неподозирана посока.

Последователите на тази църква се интересуват от психическите и магическите аспекти на човешкия мозък, свързани със сексуалността. Тяхното вярване е много странна смес от магия, изкуство, психология и още какво ли не, и като че ли съдържа някаква псевдоинтелектуалност.

Сциентология

Снимка: Getty Images

Църквата на сциентологията е създадена от писателя Л. Рон Хъбард през 1952 г. и е резултат от измислената от него система от учения, наречена Дианетика. Най-общо казано Хъбард е измислил нещо гениално. Безсмъртни извънземни души обитават човешките тела и ги напускат, когато тялото умре. С всеки изминал живот по душите се налепят "енграми", които тежат на човека и му пречат в живота. "Енграма" означава травмиращ спомен, който се явява, когато човекът е частично или напълно в безсъзнание. Сциентолозите твърдят, че могат да премахват енграмите, срещу заплащане. Според тях след процедурата човекът получава свъхестествени сили да контролира тялото си и света около себе си.

Писателят фантаст обаче не се е спрял дотук – в секретната догматика на църквата на определено ниво и след скъпоструващи курсове, ученикът сциентолог разбира за Ксену.

Ксену е господар на Галактическата конфедерация, който е докарал милиарди извънземни на Земята, събрал ги е около вулкани и после е взривил вулканите, заедно с всичко останало. Тетаните са душите на извънземните, които са се разпръснали и са започнали да се вселяват в хората, поради което между тях винаги има конфликт.

Редица известни хора като Том Круз и Джон Траволта са отдали живота си на такива истории. Круз дори беше напуснат от семейството си заради Сциентоложката църква.

Nation of Yahweh

Снимка: Getty Images

Това е такава класика, че не е истина, че още има хора да се връзват на това.

Църквата е основана през 1979 г. в Маями от Хълън Мичъл младши, който сам се наименова Яхве бен Яхве и провъзгласява, че неговата мисия е да върне афроамериканците в Израел, защото това е тяхната родина. Странното смесване на юдеизъм и борба за идентификация на тази етническа група в САЩ води до създаването на множество подобни религиозни разклонения и по конкретно към течението на черните евреи, известни като Black Hebrew Israelites.

Въпреки че тази религия произтича основно от юдеизъм и хриситянство, тя не е призната от тях, защото Яхве минава всякакви граници. Първо евреите наричат своя бог Яхве. Второ Яхве бен Яхве сам се провъзгласява за син на Бог.

Това е само началото на отглеждането на мнозина фанатици под ръководтвото на бен Яхве, които вярват, че чернокожите са истинските евреи, а белите хора са дяволи, които трябва да бъдат победени. В своя пик тази църква не е за подценяване, защото има клонове в 1300 града в САЩ, както и в 16 други държави.

През годините срещу бен Яхве се водят множество разследвания от страна на американски власти и медии във връзка с расистките му проповеди. Той умира през 2007 г., а неговата църква продължава  да съществува, но вече без радикалните си възгледи.

Агори

Източник: Flickr

Агорите са се отцепили от култа Капалика през 14 в. сл. Хр., но са запазили зловещата мистика. Техен водач бил Кинарам, който е измислил всички отвратителни добавки към и без това гадната догматика, която последователите му вече са имали. От своя страна те го считали за въплъщение на индуския бог Шива.

Агорите са известни с това, че живеят в гробища или крематориуми или близо до тях и често мажат телата си с праха на умрелите. Освен това, те взимат черепите на скелетите за своите ритуали.

Търсенето на просветление при агорите е свързано с ядене на всякакви боклуци и изпражнения, както и плът на умрели хора. Заради това останали индуси са откровено отвратени от тях и не ги признават за част от религията си.

Въпреки това агорите продължават да съществуват и в някои части на тъмната индийска провинция дори се считат за надеждни лечители.

Nuwaubianism

Тази религия започва в САЩ през 70-те в средите на чернокожите мюсюлмани и претърпява множество промени през времето. Според последователите на Nuwaubianism жените са същестували много преди мъжете и са ги създали с генетичен експеримент. Въпреки това ръководителите на църквата са мъже. Белите пък са раса от убийци, създадени от чернокожите, за да им служат, но нещата очевидно са се объркали.

Всички тези неща очевидно звучат достатъчно добре, че църквата да продължава да съществува и до днес, предвид това, че нейният създател е в затвора за много тежки престъпления.

Дуайт Йорк създава множество групи от чернокожи мюсюлмани през 60-те, но след това променя ученията си и включва в тях заемки от юдеизъм, християнство и различни езотерични течения. През 80-те неговата религия скъсва с мюсюлманството, а през 1993 г. паството му се заселва в Пътнам, САЩ, където то построява двор в египетски стил и променят името си за пореден път на United Nuwaubian Nation of Moors.

Последователите на църквата намаляват, след като Йорк получава 135-годишна присъда през 2004 г., а постройките в имота са разрушени от властите. Той получава многобройни обвинения за секс трафик на малолетни, рекет и пране на пари. Всъщност Йорк е човекът с най-много обвинения за насилие над деца в историята на Съединените щати.

Въпреки всичко това, част от неговите поледователи продължават да го подкрепят и твърдят, че той е жертва на заговора на белите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види