Снимка: iStock

Вкусно... с алкохол: Вино

В единствената по рода си онлайн рубрика "Вкусно... с алкохол"  ви представяме поредната номинация в класацията на шеф Шеф за вкусни храни, в които има алкохол, защото шеф Шеф обича не само да хапва. Водещ на тази продукция ще е самият изтъкнат софийски готвач шеф Шеф – ВИП господарят на кухнята. Ако не го знаете, значи е ВИП.

Здравейте отново в царството на алкохолно-кулинарните изкушения! Шеф Шеф е поетичен днес и поезията е в кръвта му, защото виното е поезия, както е казал Робърт Луис Стивънсън! Този път ще пренесем тази поезия в кухнята, защото какво му трябва на човек освен вкусна храна, вино и малко любов?

За френска лучена супа с вино са ви необходими ето тези продукти:

1 лъжица зехтин

6 купички ситно нарязан лук

200гр. гъби портабела, нарязани

1 чаена лъжица захар

4 глави чесън, обелен и нарязан

¼ купичка шери

1 лъжица дижонска горчица

2 лъжици брашно

½ чаена лъжица сушени листа от мащерка

6 купички зеленчуков бульон

1 чаша бяло вино

сол

пипер

8 филийки препечен хляб

1 купичка нарязано сирене моцарела

½ купичка настъргано сирене пармезан

Ще оставим зехтинът, лукът и гъбите да се нагряват в една тенджера на средна температура на котлона, докато лукът не пожълтее и не омекне, което ще отнеме около 10-15 минути. През това време шеф Шеф ще прегледа пак книгата на Гинес, защото вълшебството на виното е счупило не един рекорд!

Например, през 2011г. френският колекционер Кристиян Ванеке сигурно е бил като омагьосан, когато е платил 75 хил. паунда за една бутилка Chateau d’Yquem от 1811 г. Това е най-високата сума, която някога е била давана за бутилка бяло вино. Тази партида се счита за най-доброто вино бордо в историята – предната рекордна сума е била платена през 2006 г. отново за бутилка Yquem, но от 1787 г. Шеф Шеф си знае, че човек, който пие от такава бутилка, знае какъв е вкусът на парите!

Връщаме се от тези мечти в кухнята на шеф Шеф и се пригответе за бъркане, защото е време да добавите  захарта и чесъна. Оставете сместта да се готви още 15-20 минути, като не забравяйте да разбърквате. След това добавете шерито и продължете да разбърквате. После сипете горчицата, мащерката и брашното, и ги разбърквайте за около 1 минута. Накрая сипете бульона и виното. След тази кулинарна аеробика, вече можем да си поемем дъх, а шеф Шеф ще си сипе от винцето и ще се размечтае. Мечтите на шеф Шеф съществуват в Китай!

През 2010 г. група китайски производители на вино направиха най-голямата бутилка за вино в историята. Бутилката е висока 4,5 метра и може да побере 1,850 литра вино, а шеф Шеф си мисли колко супа може да направи с една такава бутилка! С нея шеф Шеф може да нахрани всички гладни и жадни в Африка!

Обратно пред печката - когато сместа кипне, намалете температурата на котлона и оставете ястието за половин час. И най-добре добавете сол и пипер за вкус. След това изсипете храната в една голяма, продълговата купа. Върху нея по френски се нареждат филийки франзела, а супата се поръсва с моцарела и пармезан. После сложете сместта обратно на котлона и загрейте, докато сиренето се стопи.

Шеф Шеф сервира и после вдига тост по французки за вълшебството на виното в кухнята! Бон апети!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види