Снимка: Guliver/Getty Images

Бундестагът каза "ДА" на еднополовите бракове в страната

В Германия влезе в сила закон, легализиращ хомосексуалните бракове и разрешаващ на еднополовите двойки да осиновяват деца, след като Бундестагът реши това по-рано тази година.

От 2001 г. еднополовите двойки в Германия могат да сключват граждански съюзи. Различията между гражданския съюз и брака - например правата при наследяването, данъците, отдаването и вземането под наем - бяха заличени през годините, в повечето случаи след завеждане на съдебни дела, стигнали до върховния съд.

Останаха обаче някои пречки, най-голямата от които бе, че еднополовите двойки не можеха да осиновяват деца. По данни от 2015 г. в Германия има 94 хиляди хомосексуални двойки, 43 хиляди от които са встъпили в граждански съюз.

Първата гей двойка, сключила брак в Берлин, са Бодо Менде и Карл Крайле. Те изразиха задоволството си, че гей и лесбийските двойки вече не са "съюзи втора класа".

Тази стъпка, за щастие, не срещна голяма съпротива в страната, където и обществото, и политическата класа в голяма степен подкрепяха такова решение.

Пред кметството в квартал Шьонеберг усмихнат и с чаша шампанско в ръка 59-годишният Карл Крайле заяви:

Влизането в сила на закона за нас не променя кой знае какво, защото няма да осиновяваме дете, но това е много символично: сега ние вече сме двойка като другите.

Днес 75 на сто от германците, според проучвания на общественото мнение, подкрепят хомосексуалните бракове. В същото време обаче германският канцлер Ангела Меркел дълго протакаше разрешаването им, за да не разсърди най-консервативното крило в политическото си семейство - баварския Християнсоциален съюз, който оглавява защитата на традиционните семейни стойности.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види