Снимка: Getty Images

Човекът, "погребан" на Луната

Той е единственото човешко същество, чиято прах е отнесена на небесно тяло извън нашата планета. Ето за кого става дума:

Голямата мечта на Юджийн Шумейкър е да отиде на Луната и въпреки че приживе не успява да я осъществи, днес той все пак е та.

Д-р Юджин Шумейкър, известен още като големия Джийн Шумейкър, е американски геолог, един от основателите на планетарната наука, пионер в изследването на Луната и слънчевата система, има и съществен принос в проучването на земните кратери.

Заедно с Дейвид Леви открива през 1993 г. Шумейкър-Леви 9. Числото показва, че това е деветата по ред комета, открита от екипа учени. През следващата година кометата се сблъсква с планетата Юпитер. Сблъсъкът е широко отразен в световните медии, а кометата е наблюдавана от астрономите в цял свят.

Голямата мечта на Джийн

Шумейкър копнее да отиде на Луната и кандидатства да стане член на екипа на кораба "Аполо", за да проучи геологията на нашия естествен спътник. За негово огромно разочарование е отхвърлен заради диагностицирана болест на Адисън (хронична надбъбречна недостатъчност). За сметка на това е включен в екипа, обучаващ астронавтите.

Джийн е така да се каже учителят, който предава много знания на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин, първите хора, стъпили на Луната. Той тества функционирането на първите астронавтски костюми, изследва и анализира в подробности картата на Луната, тъй като отговаря за безопасността на това първо пътуване, освен че трябва да избере мястото за приземяване на Аполо 11 - пилотираният космически кораб от програмата Аполо на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната.

"Да не отида на луната и да не ударя повърхността й със собствения си чук, това е най-голямото разочарование в живота ми."

Това са думи, изказани от Юджийн Шумейкър малко преди да загине.

Смърт, която отнема мечтите му

Шумейкър отдава голяма част от времето си в търсене и намиране на някои незабелязани или неоткрити метеоритни кратери по света.

В една такава работна експедиция в близост до Алис Спрингс, Австралия, той претърпява автомобилна катастрофа и умира на 18 юли 1997 г.

Но неговите колеги не го забравят, той получава голяма почит и признание от страна на НАСА. На 31 юли 1999 г. част от прахта му е пренесена на Луната в специална поликарбонатна капсула от космическата сонда Lunar Prospector. По този начин той става единственият човек, чиято прах е погребана на небесно тяло извън Земята. Така, макар и посмъртно, Големия Джийн осъществява мечтата си...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види