Снимка: Sergey Zolkin

Радикален закон срещу фалшивите новини в Сингапур

Сингапур се готви да приеме радикален закон срещу фалшивите новини, който ще засили правомощията на властите да се борят със заблуждаваща информация в интернет.

Това предизвиква опасения сред големите интернет доставчици в Азия и защитниците на свободата на изразяване, че законът може да наложи още по-строги ограничения върху и без това силно регулираната медийна среда в Сингапур.

Законопроектът, внесен в парламента, предвижда възможност правителството да издава заповеди за премахване на съдържание, качено в социалните медии от компании, новинарски агенции и отделни хора.

Законът може да задължи също интернет сайтовете да качват "предупреждения за корекции", направени от властите върху съдържание, което те смятат за фалшиви новини. Предвиждат се наказания до 10 години затвор и глоби до 1 милион сингапурски долара (738 500 щатски долара) при най-сериозните случаи на разпространение на фалшиви новини. Освен това властите възнамеряват да задължат интернет доставчиците да премахват информация, която сметнат за фалшива, посочва ТАСС.

Законът влиза в парламента шест седмици, след като правителството поде обществен дебат за борбата с фалшивите новини, в който експерти предупредиха, че съществуващото законодателство вече предоставя достатъчни правомощия на правителството в тази сфера и новият закон няма да реши проблема.

Заместник-директорът на "Хюмън райтс уоч" за Азия Фил Робъртсън нарече закона "бедствие за човешките права, с голямо екстратериториално приложение, което силно ще разтревожи създателите на интернет сайтове в Азия и отвъд".

Сингапур се нарежда на 151 място от 180 държави по свобода на словото според класация на "Репортери без граници" за равнището на медийна свобода от 2018 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види