Снимка: Anthony Tran

Как да си починем без да се изморим?

Дългоочакваната почивка е все по-близо и близо. Отпуската всъщност не е проста работа и понякога дори може да ни донесе разочарование и допълнително чувство на умора. Затова ви споделяме няколко съвета, които ще ни помогнат да се подготвим за отпуската и да я прекараме максимално здравословно – физически и психически.

Направете си застраховка и съберете аптечката

Може и да не ви се е налагало да използвате медицинска помощ по време на почивка, но все пак застраховката не бива да се пренебрегва – ако ви потрябва, то ще ви спести доста нерви и средства. Особено за дестинации като САЩ, където краткотраен престой в болницата възлиза до десетки хиляди долара.

Аптечката – достатъчно е да вземете противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, антисептични, против диария и препарати, които използвате често. Разбира се, съдържанието зависи от това къде пътувате – за най-екзотичните дестинации ще трябва да вземете със себе си широкоспектърни антибиотици и таблетки за пречистване на вода. Също така е добре да минете курс с необходими ваксинации.

Не сменяйте рязко режима

Заради това, че отпуската е ограничена, често искаме да се възползваме на макс – например, не искаме да си тръгваме рано от бара. И все пак – нещата трябва да стават постепенно и да не насилваме организма си още от първата вечер.

Същото се отнася и прекалено активния начин на живот – ставане в пет, за да тичате. Това може да доведе до разочарования, особено ако сте си обещали да го правите всеки ден и не успеете. Най-добре да намерите златната среда.

Като цяло се смята, че смяната на графика след полет на запад се приема по-леко – например, ако летите от Европа към Америка, просто ще ви се доспи по-рано. Но обратното се приема по-тежко. За да се справите с джетлага (самолетен синдром) ви е необходим мелатонин – посъветвайте се с лекар в какво количество. И все пак – не бива да си правите грандиозни планове за първите часове, след като пристигнете някъде, за да имате време да се възстановите.

Пазете се от слънцето

Сякаш толкова вече е изговорено за ултравиолетовите лъчи, че вече няма какво да добавим – и все пак много успяват да изгорят още първия ден, след като са забравили да вземат със себе си слънцезащитен крем. Затова, когато избираме слънцезащитен крем, е добре той да бъде широкоспектърен – против ултравиолетови лъчи А и В, да не е по-малко от 30 фактор SPF, да има знак PA++++ (максимумът плюсове са четири), да има UVA или надпис "broad spectrum".

Слънцезащитният крем се нанася обилно и периодично през деня, като не забравяме да намажем такива места като врата и зад ушите. Тези, които преди отпуската са използвали активни козметични средства, които повишават чувствителността на кожата към слънцето, трябва да обърнат по-сериозно внимание към нейната защита. И като цяло – всеки трябва да си носи по една малка опаковка слънцезащитен крем в чантата независимо къде отива – море, планина, градски разходки и др.

Движете се и пробвайте нови активности

Всеизвестен факт е, че най-добрата почивка е, когато се сменя дейността. Например, хората, които се занимават професионално със спорт трябва да си почиват, но за останалите – трябва да направят почивката си активна. Дългите разходки са прекрасни и леки кардио натоварвания. Също така по този начин можете да разгледате и опознаете мястото, на което сте отишли, и да усетите атмосферата му. Ако планирате дълги разходки, съобразете с какви обувки тръгвате – трябва да са удобни и леки. И не забравяйте да пиете много вода, особено, ако отивате на горещ климат.

Направете почивката по-забавна и опитайте нови активности – не го приемайте на сериозно, а по-скоро като забавление, за да няма разочарования. Например, ако сте на море, опитайте сърф или уиндсърф, а в града – скейтборд или ролери. И не забравяйте да си направите супер смешни снимки, защото ако не сте пробвали гореизброените занимания, то снимките ще станат велики.

Не се упреквайте

Отпуската трябва да носи радост, дори и да не върви по план. Така че не бива да се упреквате, ако не сте успели да видите всички отбелязани места или сте прекалили вечерта и цял ден се излежавате в хотела. Когато планирате, бъдете готови за спонтанни решения, защото именно тогава им е времето.

Новите дестинации се опознават най-добре чрез храната, така че не бива да се лишавате от удоволствия и калории. Просто подбирайте менюто си така, че да бъде разнообразно – зеленчуци, плодове и риба.

Отпуснете се и се наспивайте

Слушайте тялото си и правете това, което то ви говори – най-вероятно ще е сън. Ако като тийнейджъри сте мислили, че сънят е за децата, а да си лягаш рано е скучно, то сега надали ще е така. Отпуската е перфектната възможност да спите през деня, да си лягате по-рано или прост да се въргаляте до късно, започвайки деня с чаша кафе в леглото.

Може да опитате и медитация, йога или просто да се разтягате – с две думи всичко, което ще ви държи далеч от смартфона ви.

Погрижете се за интимното си здраве

За романтичните приключения си струва да се подготвим предварително. Най-ефективните методи за контрацепция са хормоналните, но по-сигурни са презервативите – особено, когато при "спонтанни" срещи. А ако сте на горещ климат е добре да се погрижите за интимната си хигиена, за да няма допълнителни разправии след почивката.

Носете лек багаж

Да, на всички ни се е случвало да си вземем пълен куфар с дрехи и накрая да носим само две неща. Опитайте се да вземете само тези, които наистина мислите да носите и ще ви потрябват. И като цяло – не се залъгвайте, че на отпуската ще носите нещо, което залежава в гардероба ви от 2-3 години. Помислете какво точно ще правите, за да знаете какви дрехи да вземете – дали просто ще се разхождате, ще лежите на плажа или ще ви се наложи да отидете на концерт. Също така – почивката е перфектното време да изразходвате всички тестери, които сте събирали през месеците, за да не мъкнете пълни несесери с кремове и гримове.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види