Рецепти от испанската кухня за пролетно-летния сезон
Превръщането на Испания в топ туристическа дестинация доведе до популяризиране на нейната кухня. Добре известни са паелята, тортилята, гаспачото, невероятните мезенца (тапас и пинчос), месните деликатеси хамон серано и хамон иберико, чоризо, салчичон.
Като част от средиземноморската, испанската кухня се определя от климатичните условия, местните сортове култури, течното злато – зехтина, червеното вино – най-силният естествен антиоксидант, морските дарове. С опознаване на кухнята и традициите в храненето в региона се появява и средиземноморската диета, изключително полезна за човешкия организъм. През 2013 г. тя е обявена от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
В основата на испанската кухня е традиционната домашна храна - семпла и икономична. С нейното надграждане готвачите поставят основите на съвременната испанска кухня и блясва славата на такива кулинарни гении като каталунския шеф готвач Феран Адриа, определен като Учителя в модерната кулинария, чиято голяма страст е молекулярната кухня.
Да се върнем на обикновената, ежедневна храна. Всички искаме да е вкусна, разнообразна и да се приготвя бързо, затова за пролетно-летния сезон ще предложим някои лесни, не толкова познати и с малко продукти рецепти.
Всяко хапване започва със споменатите тапас и пинчос, които на много места в Испания се сервират безплатно с поръчаното питие. Всъщност тапас са малки сандвичи, а пинчос – набодени на клечка хапки. Всяко заведение за хранене - от кварталния бар до луксозния ресторант непрекъснато се стреми да предлага все по-голямо разнообразие от тези мезета, но не винаги сложно приготвените, или така да се каже "завъртяни" рецепти, са най-предпочитани. Например любима "тапа" на испанците е обикновена препечена филийка, натрита с половин скилидка чесън, с настърган домат отгоре и полята със зехтин.
Избраната рецепта за тапа идва от баската кухня, която там наричат:
"Хилда":
Продукти: 6 сварени пъдпъдъчи яйца; 6 филенца аншоа (от консерва); 6 зелени маслини; 6 мариновани чушлета (от нашите най-подходящи са чорбаджийските). Към основните съставки се прибавят ситно нарязани половин глава лук и 1 скилидка чесън, зехтин, светъл оцет, сол.
Продуктите се подреждат на шишче, както е показано на снимката, и се поливат с предварително приготвения винегретен сос от малко сол, бял оцет и зехтин.
В сезона на ягодите следва една интересна рецепта от четири съставки, малко необичайна за нашия вкус, но какво по-хубаво от това човек да експериментира:
Салата от маруля, ягоди, пресен лук и моцарела
Продукти: Вътрешността на 2 салати (може и бейби спанак); 6 ягоди, 2 стръка пресен лук и половината от голяма топка моцарела. Продуктите се подреждат в салатиера, като първо се слага нарязаната салата, после ягодите, пресният лук и парченцата моцарела. Отгоре може да се поръси с орехи или филирани бадеми. Залива се с винегретен сос от лимон, зехтин, сол и малко черен пипер.
Дип с маслини
Тази разядка съчетава маслини и кремообразно сирене. Пасирайте ги и вижте колко вкусни са заедно.
Продукти: 2 стръка пресен лук; половин чаша безсолни зелени маслини, може да са с пълнеж от чушки или аншоа; 1 пакетче крема сирене; 4 лъжици заквасена сметана.
В испанската кухня има три рецепти за ароматни и разхлаждащи студени супи: гаспачо, ахо бланко (бадемова супа) и тази, за която ще стане дума:
Салморехо
Продукти за четири порции: 1 кг узрели домати (попарени и обелени), 200 г стар хляб (бял, ръчен), 2 скилидки чесън, 1 стрък босилек, сол и черен пипер на вкус, 30 мл светъл винен оцет, 100 мл зехтин, 4 варени яйца, 100 г хамон серано.
Всичко се пасира много добре: домати, чесън, босилек, зехтин, оцет, сол и черен пипер. Прибавя се хлябът, напръскан със студена вода. Ако е много сух, се накисва и после изтисква от водата). Разрежда се със студена вода до получаване на желаната консистенция, но супата не трябва да е рядка. Гарнира се със сварени яйца, ленти хамон, капки зехтин и босилек.
За основно ястие се спряхме на една непретенциозна, селска манджа.
Мигас
Продукти: пресен бекон, чоризо, чушки (една голяма или две малки, може червена и и зелена), сух бял хляб (ръчен), глава чесън, вода, зехтин, сол и няколко зърна грозде за разкош.
В голям тиган запържваме необелените скилидки чесън. Изваждаме ги и слагаме първо бекона, докато омекне, след това чоризото, после чушките. Изваждаме всичко и слагаме хапките. Запържваме и тях, докато всяка една придобие златиста коричка. След това прибавяме вече приготвените чесън, чоризо, бекон и чушки. Сервираме с нарязани наполовина зърна грозде.
Вижте как се приготвя във видеото:
И в края на нашето меню, какво по-разхлаждащо и ободряващо от
Плодова салата
Продукти за четири порции: 2 пъпеша, 1 резен диня, 1 банан, 6 ягоди, 1 праскова, 2 портокала, 100 мл водка, листа мента.
Разрежете пъпешите на две и ги почистете от семките. Отрежете малко от дъното, за да стоят изправени, кората се запазва. В една купа нарежете плодовете. Загрейте водката и я фламбирайте, за да се премахне алкохолът, прибавете сока от портокалите, листата мента и разбъркайте. С плодовата смес напълнете пъпешите.
Буен провечо, както казват испанците!
Надяваме се и вие да се насладите на предложените рецепти.