Снимка: iStock

Фейжоада – ястието, представящо бразилската кухня

Наименованието идва от думата feijão, боб на португалски. Задължително обаче фейжоадата се приготвя от черен боб. Към него се прибавят различни видове меса, които се сервират с точно определени гарнитури. Но за тях ще стане дума по-късно.

Всъщност историята на това ястие се сблъсква с добилото популярност твърдение, че е създадено от робите. Според него в големите плантации за господарите се отделяло най-хубавото месо от животните, а на робите давали остатъчните субпродукти – уши, сланина, джолани, които те смесвали с черен боб. 

Но днешните кулинарни "историци" смятат, че истината е друга. На първо място по никакъв начин не може да се каже, че собствениците на плантации по онова време са разхищавали храна. Отглеждането предимно на кафе, захарна тръстика и соя, недостигът на други хранителни продукти и съответно високите им цени не предполагат това. Затова няма начин собствениците на огромните земеделски имения, които са хранели и голям брой роби, да са разхищавали храна. Положението е било трудно за всички. Робите са се хранели със същото, както и господарите. Освен това те трябвало да бъдат сити, тъй като от тяхната работа зависела  икономиката на страната по онова време.

Всъщност смята се, че фейжоадата е пренесена от Европа, т.е. това е така познатата ни яхния, която в Португалия се нарича козиду, във Франция касуле, в Испания – косидо мадриленьо, в Италия касеруола.

Най-вероятно фейжоадата е вариант на европейската яхния, но тук идва и бразилският принос: използването на черния фасул, чиято родина е Южна Америка, а също така точно определените гарнитури, с които се сервира:

фарофа – запържени бекон, наденица, лук и чесън в масло, към които се прибавя брашно от маниока, накрая се поръсва с кориандър.

листно зеле (кейл) – нарязано на ситно, задушено в масло и чесън

салата винагрете – нарязани на кубчета лук, домати (без семките), зелена чушка, зехтин, оцет.

сварени корени от маниока, нарязани на кубчета  и изпържени

пържени хлебни банани

плодова салата – портокал, ананас, мед

Ето и рецептата за фейжоада:

Продукти:

Различни видове меса общо 1 кг: свинско филе, лингуиса (суха пикантна наденица), пайо (наденица, подправена с чесън и червен пипер), пушени ребра, сушено месо (телешко) много характерно за Южна Америка.

500 г черен боб, 2 големи глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 портокал, магданоз.

Бобът се накисва от предната вечер. Слага се в тенджера под налягане, заедно с нарязаното на средни порции свинско филе, пушените свински ребра, сушеното месо и вода (2/3 от тенджерата). На този етап не слагайте сол. Продуктите се варят 40 мин. на среден огън. Оставя се тенджерата да изстине. През това време в голяма тенджера запържете лука и чесъна, прибавете сварения боб и меса, двата вида наденици, един портокал, нарязан на четвъртинки. Оставете всичко да ври на огъня около 40 мин., докато сосът се сгъсти. Преценете дали има нужда от сол. Когато яденето е готово, махнете портокала и поръсете с магданоз. Сервирайте с останалите гарнитури.

И както казват често бразилците, когато хапват нещо вкусно – Uma delicia!/Вкусотия!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види