Снимка: Cayla

Сезонът на тиквите дойде: рецепти от испанската кухня

Тиквата е една от вкусните храни, които есента ни предлага. Тя съдържа ценни хранителни свойства. Поради ниската си калоричност тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на калий допринася за по-лесното премахване на токсините от тялото, а фибрите имат очистващ ефект. Препоръчва се на хора, страдащи от диабет и метаболитни смущения.

Тиквите (Cucurbita) са род плодови зеленчуци с повече от 800 вида. Тя е пренесена в Европа от Централна Америка и първоначално е отглеждана заради семките. Впоследствие, благодарение на сортове с повече пулпа и плодови аромати, започват да я използват и в кулинарията.

У нас тиквата се консумира повечето печена, варена,  приготвяме също сладкиши, баници (тиквеници). Липсва традицията тя да влиза в състава на супи и основни ястия, заради сладникавия си вкус, който не допада много на българите. 

Днес ще предложим няколко рецепти от испанската кухня, която е успяла да внедри напълно тиквата в своето меню, благодарение на умелото съчетание с други зеленчуци. Например в основни ястия, като яхнии – постни или с месо, е подходяща в комбинация с леща, нахут, бял и черен фасул, зелен боб, грах.

Ако си купите една голяма тиква цигулка, от нея може да приготвите няколко ястия през седмицата.

Да започнем със супата                                                                                              

Най-подходящи са кремсупите, при които основно се задушават в масло и малко зехтин: праз лук, картофи и тикви на парчета, пропорциите – колкото картофи, толкова и тиква.  Могат да се добавят и други зеленчуци, като моркови, карфиол, броколи, въпрос на вкус. Добавя се вода +вегета (бульон), подправки – куркума, черен пипер, индийско орехче, сол. Уврелите зеленчуци се пасират. При необходимост се разрежда с още вода, добавя се мляко (сметана). Испанците обичат да гарнират тиквената кремсупа с много неща: препечен бекон, различни видове сирена, печени тиквени семки, крутони, грилована риба или морски дарове. 

Предястие – тапас и пинчос

Знаете колко испанците държат на своите мезета, които придружават чашата вино. Ето една такава рецепта: тиква с горгонзола и орехи, за която са нужни:

6 тънки резени (около 1 см) от горната част на тиква цигулка, без кора

Сирене горгонзола или друг вид синьо сирене

2 глави лук, орехи, зехтин, сол

Запържваме в зехтин тиквата докато омекне, след което я изваждаме. В същия съд  добавяме зехтин и карамелизираме лука, нарязан на жулиени.

В подходяща тавичка поставяме кръговете тиква, върху тях карамелизирания лук, синьото сирене и орехите. Запичат се за няколко минути, докато сиренето се разтопи.

Основно ястие – естофадо, гисо, косидо

Това са различни наименования на готвено ястие (яхния). Могат да се използват различни видове меса: телешко, свинско, заешко, пуешко, пилешко, към които да се добавят пикантни полусурови колбаси, като салчичон, например.

Яхнията, която предлагаме е със свинско месо, салчичон, тиква и други зеленчуци (нахут, зелен фасул, грах).

Продукти:

700 г свинско нарязано на кубчета

1-2 парчета салчичон

6 супени лъжици зехтин (може да се ползва зехтин Помаче, който е по-подходящ за готвене)

1 голяма глава лук, нарязана на жулиени

2-3 нарязани скилидки чесън

2 моркова, обелени и нарязани на по-дебели парчета

Около 500 г обелена и нарязана на кубчета  тиква

По една малка кутия консервиран нахут, зелен фасул, грах

300 мл  зеленчуков бульон (вегета)

2 супени лъжици нарязан пресен кориандър (магданоз)

Сол, червен пипер и черен пипер

Месото се задушава в зехтин до омекване, като постепенно се долива топла вода. Прибавят се нарязаните салчичон, моркови, тиква, лук, чесън, яденето се посолява. След като поомекнат, се слага 1 пълна лъжица брашно, разтворена в малко оцет, 1 лъжица червен пипер, черен пипер на вкус, ястието се залива с бульона и се оставя на бавен огън, докато зеленчуците са полуготови. После се прибавят консервираните зеленчуци, отцедени от течността, която впоследствие може да се добавя, ако яденето се сгъсти. Ястието остава на бавен огън още 15 мин., накрая се поръсва с кориандър (магданоз).

Десерт – обикновена печена тиква, но…

Aко си позволите малко разкош, ще издигнете печената тиква на съвсем друго ниво. Ето как: при печенето се добавя москател (бяло десертно вино). Такова испанско вино може да се намери и тук, но има и български с висока захарност. Необходими са още:

1 средно голяма тиква – обелена и нарязана на парчета.

200 г захар

500 мл москател

300  мл вода

Подправки – 6 пъпки сушен карамфил, щипка индийско орехче

Орехи за гарниране

В дълбока тенджера се поставят парчетата тиква, заедно с всички останали съставки. На бавен огън се задушава, докато омекне и течността се изпари (ако тиквата още не е готова, се добавя вода до пълното й омекване.). Макар оригиналната рецепта да е описана по този начин, смятам че  същият ефект може да се постигне и във фурната. Гарнира се с орехи.

Да ви е оранжево и сладко!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види