Снимка: Wallpapercave

В кои държави мангото е обявено за национален плод?

Мангото е толкова разнообразно по вид, колкото ябълките или бананите

Има стотици сортове манго: сладки, цитрусови и дори пикантни. Има и такива, които по вкус приличат на ананаси. Най-малките плодове не са по-големи от слива, а най-големите са дълги над 25 сантиметра и тежат повече от 2 килограма. Независимо от големината си плодовете на мангото имат сочна жълта или оранжева сърцевина с плоска семка в средата, т.е. то е костилков плод и най-близки негови роднини са маслината, фурмата, шамфъстъка, черешата.  Най-старото мангово дърво е на 300 години, намира се в източната част на щата Махаращра, Централна Индия. И все още дава плод!

Мангото се счита за национален плод в три страни

Смята се, че дивото манго се е появило за пръв път в подножието на Хималаите. Най-ранното култивиране датира отпреди 5000 години в Южна Индия, Мианмар и Андаманските острови. Днес то расте в повечето тропически страни.

Мангото е толкова популярно, че се смята за национален плод в Пакистан, Индия и Филипините, а манговото дърво е един от националните символи на Бангладеш.  

Легендата гласи, че Буда медитирал и си почивал с други монаси сред отрупани с плод мангови дървета. Затова за будистите дървото е свещено.

По време на празници хората в Индия украсяват вратите на къщите си с мангови листа, тъй като се смята, че мангото носи късмет. Освен това кошница, пълна с манго, се счита за знак на добронамереност и приятелство.

Наименованието "манго" идва от Индия

Произходът на думата вероятно е свързан с езиците, които се говорят в двата щата: Тамил Наду - "mankay" и "mangga" в Керала.

Когато португалските търговци се настаняват в Южна Индия в началото на 16. век, те приемат името "манга", а британските впоследствие започват да употребяват производната дума "манго".

През 15. век търговията с подправки кара много европейски държави да създават колонии в Югоизточна Азия.

Португалците и испанците бързо се "влюбват" в мангото, а през 17. век плодът "тръгва" към колониите в Америка.

В момента мангото е разпространено в Карибите, Бразилия и дори в Перу. Испания е единствената европейска страна, която отглежда манго в района на гр. Малага, където средната годишна температура е 19 °C.

Производство в света

Индия е най-големият производител на манго в света - над 18 милиона тона годишно - почти 40% от световното производство, но местният пазар е свръхконсуматор и тя изнася едва 1% от продукцията си.

Основни производители са Китай, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Филипините, Виетнам и Бангладеш. Икономическото значение на мангото е толкова голямо, колкото и хранителната му стойност. Факт е, че половината от световното производство на плодове в тонове е именно манго.

Има десетки сортове манго, като по-известни сред тях са Алфонсо, Томи Аткинс и Кондо. 

Томи Аткинс е най-разпространен, защото расте бързо и достига добра големина и цвят. Освен това е устойчив на много видове гъбички, което го прави доста издръжлив и затова е предпочитан за експорт. Алфонсо или по-точно Афонсо (на португалски) - жълт на цвят, е считан за един от най-добрите сортове по отношение на сладост и невероятен вкус. Наречен е на португалския военен Афонсо Албукерке, участвал в създаването на португалските колонии в Индия.

Ползи от мангото

Мангото съдържа повече от 20 различни витамини, минерали и микроелементи: то е богато на витамин А, С, фолиева киселина, магнезий, цинк, калций, осигурява достатъчно количество фибри. Чаша сок от манго съдържа около 60 мг витамин С. В Обединеното кралство британската здравна служба (NHS) препоръчва на възрастните да консумират 40 мг витамин С на ден, докато в САЩ препоръчителната доза е 60 мг. Така че една чаша (200 мл) сок от манго е достатъчна да задоволи ежедневните ви нужди от този витамин, и не само. Доказано е, че мангото подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт. Огромното количество витамин А защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това редовната консумация на плода помага за укрепване стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечно- съдови заболявания.

Ще завършим с един рекорд. Наградата за най-голямо манго в света отива при...

Серджо и Мария Сокорро Бодьонган от филипинския град Илиган, според книгата на рекордите "Гинес". През 2009 г. те откъсват от своята градина манго с тегло 3.435 кг, дължина 30.48 см и обиколка 49,53 см.

по BBC

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види