Снимка: Laura Peruchi

Стридите – тайната на Казанова

Ако сте кулинарни фенове и твърдите, че познавате храните, то няма как все още да не сте опитвали стридите. Тези миди се приемат за най-ефективното и най-полезното от гледна точка на екологията морско животно. Стридите се хранят с планктона, но изхвърлят азота във вид на твърди отходи, които с времето се разлагат и той излита като мехурче в атмосферата. Важността на стридите за водната екосистема е аналогична с тази на коралите при образуването на коралови рифове в тропиците.

Можем да се похвалим, че и в Черно море живеят 2 вида стрида от род Ostrea. За жалост броят им е твърде малък, затова нямат стопанско значение. Обикновено стридите обитават доста песъчлива вода и постоянно поемат и изхвърлят песъчинки, това е причината и в някои от тях да бъдат откривани и бисери. Но не бисерите правят тези миди толкова популярни.

Идеята, че стридите са афродизиак, има легендарен произход. Според гръцката митология, когато Афродита, богинята на любовта, излязла от морето, тя се появила от черупка на стрида. Освен това Афродита е майка на Ерос, почитан като бог на страстната и романтична любов. Оттук произлиза символичната връзка между стридите и любовта.

Римските императори вярвали в афродизиакалните свойства на стридите. Те били склонни да платят цяло състояние, за да получат стриди от Канкал, Франция.

Според сведения Джакомо Кзанова, образец на безразборните любовни връзки (в мемоарите си Казанова признава, че съблазнил общо 122 жени в родната си Италия, в Париж, където живял, и в Европа, където пътувал), изяждал от петдесет до шейсет сурови стриди на ден, което му помагало да възобнови силите си. Между другото, някои вярват, че суровите стриди са чудесен лек за махмурлук, тъй като осигуряват на организма така необходимите за възстановяването му вещества като  цинк, допамин и електролити, както и протеини.

Стридите съдържат изключително много витамин В12. В 6 стриди има около 270% от препоръчителната дневна доза. Консумирайки стриди ще забравите за лошото настроение и депресията - два от често срещаните сиптоми при липса на витамина.

Няма убедителни научни доказателства за качествата на стридите като афродизиак. Според едно често цитирано американско-италианско научно изследване в стридите се съдържат два вида аминокиселини, които повишават нивата на половите хормони. Освен това стридите са особено богати на цинк, който подпомага произвеждането на тестостерон. Затова, кой знае? Дори идеята е силен стимулатор понякога, така че, ако смятате, че суровите стриди са афродизиак, тогава тази мисъл, придружена от няколко свежи сурови стриди, може да стимулира либидото.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види