Снимка: iStock

Технология за редактиране на гени може да увеличи риска от рак

Технология за редактиране на гени, проучвана от учени в целия свят като възможност за отстраняване на генни дефекти, може по невнимание да увеличи риска от рак, предупредиха учени.

Специалисти от Кембриджкия университет в Англия и института Каролинска в Швеция заявиха, че са нужни допълнтелни изследвания, за да се установи дали използването на технологията CRISPR-Cas9 - своеобразни молекулярни ножици, които правят редактирането на гени възможно, може да доведе до създаване на терапии, свързани с риск от рак. Екип под ръководството на Юси Тайпале от Кембридж констатирал, че CRISPR-Cas9 отключва механизъм, който цели да защити клетките от ДНК увреждания, затруднявайки редактирането на гени. Клетките, у които липсва въпросният механизъм, са по-лесни за редактиране в сравнение с нормалните клетки. Това може да доведе до ситуация, при която популации клетки с редактиран геном включват повече клетки, в които този механизъм за защита от ДНК увреждания липсва.

Учените предупреждават, че липсата на защитния механизъм в клетките увеличава риска от превръщането им в ракови, тъй като ДНК увреждането вече не може да бъде коригирано.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види