Снимка: iStock

Дормио – експериментът, който се опитва да се намеси в сънищата

Твърде вероятно е докато спим да ни хрумне някоя гениална идея или да намерим решение на въпрос, който дълго ни е измъчвал. Вероятно е също така да скочим и да запишем прозряното в сънищата преди да го забравим. За съжаление обаче повечето от нас продължават да спят, а на следващия ден няма и следа от брилянтните мисли.

Група учени от Масачузетския технологичен институт създадоха устройството Дормио, което според тях, спомага за упражняване на известен контрол върху това, което сънуваме, а също така  да го запомним.

"Опитваме се да "хакнем" съня", казва Томас Вега, компютърен и когнитивен учен, който е част от екипа, реализиращ проекта Дормио.

Идеята не е нова. Векове наред изобретатели и художници се опитват да имат сънища, които да контролират и запомнят, за да ги използват в креативната си работа.

Например разказват за Томас Едисон, че когато подремвал следобед, държал в ръката си метална сфера. Той искал да запази идеите, които му хрумвали, докато заспивал, и затова служела сферата. Когато навлизал във фазата на дълбок сън, топката падала на земята, Едисон се събуждал и записвал онова, което току-що е сънувал.

И други гении като Дали, Никола Тесла и Едгар Алън По също са се опитали да уловят идеите, които им идвали по време на така наречения повърхностен сън.

Да проникнем в съня

Няколко минути след като легнем да спим, ние навлизаме в началния етап на съня, наречен хипнагогия, т.е. това е преходът между будно състояние и сън. През тази първата фаза на съня, която може да трае между 2 и 10 минути, умът ни се отпуска. В съзнанието ни започват да протичат не дотам логични и структурирани мисли. "Ние ставаме по-податливи и не дотам ограничени, което спомага да бъдем по-креативни", обяснява Вега. Точно това е моментът, който Дормио използва, за да се намеси в съня. Когато устройството установи, че човек навлиза във фазата на хипнагогия, активира например някои ключови думи, които по някакъв начин да направляват съня.

Така, ако човек иска да сънува самолети, той може да програмира устройството, което чрез асоциативни думи, да го накара да има желания сън. Когато Дормио установи, че човек започва да преминава в дълбок сън, чрез лек шум то го събужда, за да запише какво е сънувал.

Въпроси, които търсят отговор

Според създателите на Дормио технологията все още е в ранен етап и на тях им предстои да отговорят на редица въпроси, особено вързаните със съня и подсъзнанието, които генерират голям дебат сред научната общност. Например възможността някой да вкара определени идеи в сънищата на други хора или да има достъп до сънища, които са прекалено лични.

"Какво ще стане, ако сънувам, че убивам някого и друг човек има достъп до записа, където го казвам?" и всъщност "Могат ли да ни съдят заради нашите сънища?", пита Вега.

Друг въпрос, който учените задават касае влиянието, което тези сънища могат да имат върху живота на човека. "Насърчаването на хората да сънуват определени неща би могло да промени начина, по който те гледат на тях, след като се събудят", споделят на уебсайта си създателите на Дормио и признават "Ние не изключваме подобни проблеми".

Наука у дома

Експериментът цели да стимулира изследванията на съня. Затова Дормио е създаден с отворен код, т.е. всеки, който има определени умения в програмирането, може да инсталира устройството и едно мобилно приложение, за да го използва у дома.

На сайта на Дормио неговите създатели имат на разположение хранилище за кодове и ръководства за неговото използване.

Учените от Масачузетския технологичен институт продължават да работят върху усъвършенстването на устройството, но според Томас Вега вече обмислят разработването на нови технологии, които не само стимулират творчеството в първата фаза на съня, но също така ще позволяват да се изследват и следващите му фази, за да се види как биха могли да се използват за стимулиране на паметта и процесите на обучение.

Нека да завършим вдъхновяващо с мисъл на големия Едгар Алън По:

Единствено, когато съм на ръба на съня, осъзнавайки, че съм (не)буден, мога да преживея и почувствам физически всички свои фантазии.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види