Снимка:

Дрехи, които се разтягат и адаптират към детското тяло, докато расте

Децата израстват до седем размера на дрехите си през първите три години. Представете си, че всички тези дрехи могат да се намалят до един размер, който приляга към детското тяло, докато расте, без това да се отрази върху неговото качество!

Подобно изобретение би спестило доста пари на родителите и би предотвратило натрупването на огромно количество отпадъци, замърсяващи околната среда.

Именно такава е идеята на Райън Марио Ясин, млад дизайнер, наскоро завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон, преди това учил аеронавтика в друг престижен колеж на британското кралство.

Ясин създава фирмата Petit Pli и започва да проектира дрехи от плат, представляващ малки плисета, позволяващ на облеклото да расте с децата.

Как се появява тази идея?

"Имах желание да вляза в света на модата, но когато започнах да проучвам сектора, бях  шокиран колко разточителна е тази индустрия", обяснява Ясин.

Младежът решава да използва познанията си на авиационен инженер за "намиране на решение, което да намали произвежданите от модната индустрия отпадъци".

Ключовият момент идва, когато отива да види племенника си Виго, който живее в Дания.

"Един размер за всички"

"Когато най-накрая имах възможност да го посетя, той беше толкова пораснал, че дрешките, които носех за подарък, бяха омалели. Беше много разочароващо", спомня си той.

"Тогава осъзнах, че мога да насоча моя проект към детското облекло, нарекох го: " Един размер за всички ". След изясняване на концепцията, беше въпрос на време да го осъществя".

Неговата модна линия се основава на идеята, че бебетата са "супер атлети", затова разработва дрехите им така, че да могат да играят и да опознават света "без да ограничават движенията си и независимо от климатичните условия".

За Ясин, който дотогава не се е занимавал с мода, предизвикателството е много голямо, освен това трябвало да се изправи пред много хора от бранша, за които един инженер не може да работи в техния свят.

"Също така трябваше да се науча да проектирам шаблоните и да шия плисираните дрехи", казва дизайнерът. Без съмнение тъканите са основата, на която лежи проектът на Ясин, и ключ за безспорния му успех.

Опити в домашни условия

Платът се плисира трайно по такъв начин, че се разгъва на широчина и дължина. "Във физиката тази способност на тъканите е известна като отрицателен коефициент на Поасон, за разлика от обикновените, които изтъняват, когато се опъват." (Коефициентът на Поасон изразява съотношението на вертикалната и хоризонталната деформация на материала).

Но защо плисета?

Изобретателният дизайнер казва, че за да излезе тази идея на пазара "трябваше да се съсредоточа върху технология, която е достъпна днес и в близко бъдеще, а в това отношение плисетата бяха просто и ефективно решение".

И за да стигне до това заключение, трябваше да експериментира.

"Просто започнах да правя опити, като нагъвах платове и ги изпичах във фурната у дома, и тогава осъзнах огромния потенциал, който те имаха".

Ясин казва, че комбинацията от инженерни науки и дизайн го вдъхновява да "оцени тъканите и материалите отвъд представите за тях". Влизат в действие и аерокосмическите му познания.

"Като част от магистърската ми степен по аеронавтика, работех с разгъващи се структури за малки сателити, при които панелите от въглеродни влакна бяха проектирани да се побират в много малко пространство, преди да се разпънат автоматично и да запазят позицията си в космическото пространство".

Ясин не беше много словоохотлив относно информацията за материалите. "Представляват смес от синтетични влакна, но не мога да дам повече подробности заради бъдещия ми патент, който подготвям", казва Ясин.

Целта му е да се съсредоточи върху създаването на дрехи за деца, които освен че се уголемяват в двете посоки – по дължината и ширината на тялото на бебето - са водоустойчиви.

"Има и други дизайнери, които правят дрехи, които се разширяват, но веднъж уголемени, вече не могат да се използват за по-малки деца. А що се отнася до модулните дрехи (които се сглобяват според желанието на потребителите), то те се уголемяват само по отношение на дължината на крайниците, но не и на ширина", обяснява Ясин.

Освен всичко останало, което цели със своите дрехи, младият дизайнер се надява да "убеди потребителите да не прахосват толкова много, да се намалят големите количества отпадъци в модната индустрия, които замърсяват околната среда, както и разходите за труд, транспорт и т.н.и не на последно място да се насърчава промяната в ценностна система на децата и техните родители ".

"Искам да предизвикам ново отношение към дрехите, затова предлагам просто и ефективно решение."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види