Снимка: James Barker

Кучето ви знае точно какво казвате

На всички горди притежатели на кучета не им е необходимо доказателство, за да повярват, че домашните им любимци знаят какво им се говори. Притежателите на котки може би не са чак толкова сигурни в това.

Не е съвсем ясно обаче на какво точно кучето ни обръща внимание, когато му говорим?

Когато казваме "Добро куче!", кучетата възприемат и думите, които казваме, и начинът, по който ги казваме. За хората и двете са важни, но доскоро никой не знаеше дали същото важи и за кучетата.

Проучване, публикувано в Science, сочи, че кучешките мозъци обработват информацията по подобен на човека начин. "Много съм развълнуван от това откритие. Вълнуващо е колко си кореспондират дейностите в мозъците на хората с тези на кучетата." – казва Крис Петков, невропсихолог от университета Нюкасъл.

Лидерът на изследването и любител на кучета, д-р Атила Андикс, изучава кучешките мозъци, за да разбере как мозъците на бозайниците обработват езика. Първата стъпка определено не била лесна: да научиш куче да остане абсолютно неподвижно в скенер за ядрено-магнитен резонанс си е трудна задача. Това отнело няколко месеца на учените, които в крайна сметка обучили 13 кучета, живущи в Унгария, а именно 6 представители на порода бордър коли, 4 голдън ретрийвъра, една немска овчарка и едно китайско голо качулато куче.

През 2014 г. д-р Андикс и колегите му изучават как мозъците на същите тези 13 кучета реагират на различни звуци - крясъци и викове на хора, грухтене и лай на други кучета. От проучването става ясно, че позитивните и негативните звуци активират сходни области на мозъка при кучетата и при хората. Речта обаче е съвсем различно нещо: "В природата няма нищо по-сложно от човешката реч", казва Софи Скот, невролог от университетския колеж в Лондон.

"Това е добро куче"

На същата група кучета д-р Антикс пуска 4 различни записа от собствениците им: един с похвална дума като "умно куче" или "точно така", и то с хвалебствен тон; втори запис с неутрална дума и неутрален тон; трети – с похвална дума и неутрален тон; четвърти – с неутрална дума и хвалебствен тон.

Резултатите от сканираните изображения показват, че лявата хемисфера в кучешкия мозък реагира на самата дума, а дясната хемисфера реагира на интонацията. За да се активира обаче мозъчния център за възнаграждение, трябва и двете да бъдат стимулирани. Т.е. кучето ви знае кога го хвалите само интонационно и кога наистина изказвате похвала.

Ето защо, ключът към доброто поведение на вашето куче е наистина да му кажете, че то е добро куче.

по National Geographic

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види