д-р Серджо Канаверо

Осъществиха трансплантация на човешка глава

В Китай беше проведен успешен опит за трансплантация на човешка глава на покойник върху труп.

Присаждането е било осъществено от предизвикващият полемики италиански хирург Серджо Канаверо и продължило 18 часа. По време на операцията бил възстановен гръбначният стълб, нервите и кръвоносните съдове.

"Първото присаждане на глава върху човешки труп беше проведена. Пълното присаждане от донор с мъртъв мозък ще бъде следващата ни стъпка", заяви Канаверо.

Операцията италианският хирург провел съвместно със своя китайски колега Жен Сяопин с участието на екип от университета в Харбин. Тези специалисти преди две години проведоха първия експеримент по трансплантация на глава на маймуна. Всички детайли от сегашния експеримент все още не са напълно известни, но операцията е протекла успешно.

Валерий Спиридонов

Професор Канаверо стана световноизвестен, след като през 2015 година обяви намерението си да направи първата трансплантация на човешка глава, използвайки тази на руския програмист Валерий Спиридонов, страдащ от мускулна дистрофия. Впоследстние Спиридонов и Канаверо преустановиха сътрудничеството си, а подготовката на уникалната операция продължи на територията на Китай. Правителството на тази страна издаде резрешение и отдели нужните редства за провеждането на подобен експеримент.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види