Снимка: Hian Oliveira

Оптимистите имат по-здрав сън

Оптимистите живеят по-дълго от песимистите и са изложени на по-малък риск от хронични заболявания - това е доказвано научно многократно.

Причината за по-дългия и здравословен живот на оптимистите вероятно е здравият им сън, това е основният резултат от изследване, проведено под ръководството на Якоб Вайцер и Ева Шернхамер от факултета по епидемиология на Медицинския университет във Виена, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес". Изследването бе публикувано в "Списание за изследване на съня". В проучването са участвали също Щефан Зайдел и Герхард Кльош от факултета по неврология на виенския Медицински университет.

Учените са анализирали данни за 1004-ма австрийци от проучване за съня, проведено през 2017 г. В него се отчитат характеристики на съня и фактори като работна среда и поведение преди сън. Специалистите установили, че вероятността от смущения в съня или безсъние е с около 70 на сто по-ниска сред оптимистите, участвали в анкетата, в сравнение с клонящите към песимизъм.

"Проучването ни установи, че оптимистите тренират повече, пушат по-малко и се хранят по-здравословно. Освен това те прилагат по-добри стратегии за справяне с проблеми и изпитват по-малко стрес в извънредни ситуации. Всички тези фактори допринасят за по-здрав сън", казва Вайцер. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види