Снимка: Flickr

За ползите от употреба на мед

Пчелните продукти са едни от най-старите храни на света. Изследванията на фосили показват, че пчелите съществуват от поне 150 милиона години. Никой не знае кога сме открили съкровището, скрито в техните кошери, но рисунките на пчелари, намерени върху стените на пещера в Испания, доказват, че сме практикували пчеларство от поне 7000 години.

И добре, че сме го направили, защото това, което създават пчелите, съдържа всички необходими за растежа и развитието на организмите хранителни вещества и то от естествен произход и в благоприятно съотношение помежду им.

Пчелният мед е високо енергиен продукт, който на 100 % се усвоява от организма. Ако го консумирате редовно, той ще укрепи имунната ви система, като едновременно с това ще ви предпази от редица заболявания и ще удължи живота ви.

Все пак внимавайте с количествата, препоръчителната дневна доза е 1-2 г на килограм тегло, като разделите приема по три или повече пъти на ден. Като най-добре е това да се случва преди хранене.

В естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и карбохидрати. Медът е чудесен източник на енергия, а лечебните му свойства се определят от растенията, от които е събиран.

Напълно нормално е медът да се кристализира, декристализацията се случва при нагряване до 45 градуса, така напълно се съхраняват лечебните му качества.

Трябва да сте наясно, че се лишавате от тях при третиране на висока температура, молекулите на меда се преобразуват в нехомогенно лепило, което се прилепя към лигавицата. Също така не излагайте бурканите с мед на пряка слънчева светлина.

Други важни съвети при покупката на мед е да познавате производителя лично. Да сте сигурни, че не гледа пчелите чрез подхранване със захар и по възможност кошерите да се намират в чист район. Някои пчелари слагат литри захарен сироп в кошерите през годината, за да си осигурят по-голям добив на мед. Този захарен мед се захаросва, и човек се лъже, че щом е захаросан, значи всичко е наред и няма глюкоза, прибавена допълнително в меда.

Ако сте решили да пазарувате от магазин, е трудно да бъде разбрано на око кой какъв е. Бутилираният промишлен мед по магазините не се захаросва. Най-често в големите вериги практиката е да го разреждат с глюкозен сироп.

В днешно време медът, предназначен за продажба, също така е подгряван и трябва да бъде избягван. Търсете думите "суров" или "непастьоризиран" върху етикета на меда в магазина.

Хубавият мед трябва да бъде добре "узрял", не купувайте такъв, който е твърде течен и не се точи.

Ето и няколко вида мед и техните свойства:

Акациевият мед е един най-приятните и леки медове. Може да се консумира всекидневно, като е подходящ както за деца, така и в малки дози за диабетици. Светъл, прозрачен до леко жълт цвят, с нежен аромат. Дълго време остава в течна консистенция. Действа цялостно укрепващо. Също така се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и очите.

Билковият мед (полифлорен, многоцветен) e медът, получен от нектара на много едновременно цъфтящи растения, поради това неговият цвят варира. С приятен аромат и богат наситен вкус. Препоръчва се като общо укрепващо средство. Действа при кашлица, успокоява също така сърцебиенето и нервната система. Действа благоприятно на храносмилането и повдига тонуса.

Липовият мед е един от най-висококачествените и ценени видове мед. Има отчетливо изразен аромат на липа, цветът му е кехлибарен. Като се кристализира, добива бледо жълт цвят. Има високо съдържание на противомикробни вещества. Помага при лечение на простудни заболявания на дихателните пътища, при болести на черния дроб, бъбреците и кожата.

Мановият мед е т.нар. "медена роса" от пъпките на дърветата. Той е тъмен до почти черен на цвят, с изявен силен вкус. Богат е на минерални вещества, ензими и микроелементи. Има силно изразени антиоксидантни и антиобиотични свойства. Прилага се при анемии.

С другите пчелни продукти, като цветния прашец, пчелното млечице, прополисовата тинктура, пчелен восък, започвайте прием в умерени дози, за да видите как ви въздействат и за да не предизвикате алергия или пък дискомфорт. Например цветният прашец е противопоказен за хора с алергии към полени. Пчелното млечице задължително съхранявайте в хладилник.

От пчелите получаваме безценен дар, нека пък ние се грижим за тях и природата, така че средата да е благоприятна за всички нас. Пчеларят Станислав Ненов споделя следното: Промените в климата, естествените вредители и заболявания, които медоносните пчели имат, се засилват многократно, когато те са поставени в ситуацията на тежко индустриализираното земеделие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види