Снимка: Emiliano Vittoriosi

Няколко съвета за справяне с паник атака

Паник атаките са внезапни пристъпи на страх, паника или тревога. Те могат да бъдат много интензивни и имат своите физически и емоционални симптоми.

При паник атака много хора имат затруднено дишане, обилно потене, треперене и сърцебиене. Някои изпитват болка в гърдите и усещане за излизане от реалността или излизане от себе си. Това може да ги накара да мислят, че преживяват сърдечен удар. Някои пък го сравняват с усещане за инсулт. 

Причината за появата на паник атаки не е установена с точност. Наблюдава се при фамилна обремененост и при значими житейски промени, като завършване на университет, начало на нова работа, влизане в ролята на родител, смърт на близък човек, развод, уволнение и др. Стресът, който съпровожда тези събития, вероятно е свързан с появата на паник атаките.   

В дни на катаклизъм, стресът може да ни дойде в повече. Разбира се, най-добре е да се грижим за себе си редовно (например чрез спорт, медитация, рисуване, музика, литература, интимност или най-обикновена тишина) като превенция на паник атаката. Но ако все пак ви се наложи да я преживеете, ето как по-безболезнено може да се случи това.

Дишайте дълбоко

Хипервентилацията е симптом на паник атаката, който може да увеличи страха. Опитайте се да поемете дълбоко въздух, за да намалите симптома. Ако сте способни да контролирате дишането си, ще успеете да блокирате хипервентилацията и да се предпазите от задълбочаване на пристъпа.

Фокусирайте се върху продължителното поемане на въздух през устата, като целта ви е да изпълните с въздух дробовете и диафрагмата възможно най-бавно, след което бавно да ги изпразните. Може да си помогнете с броене – броите до 4 при вдишване, задържате за една секунда и пак броите до 4 при издишване.

Разпознайте паник атаката

Осъзнайте какво се случва - това е паник атака, а не инфаркт. Припомнете си, че това е нещо временно, от което няма последствия. Успокоявайте се, казвайки си, че това ще отмине и всичко ще бъде наред. Опитайте се да прогоните мислите за смърт, които вероятно ви спохождат в този момент.

Затворете очи

Някои паник атаки са провокирани от непреодолими външни фактори. Ако се намирате в забързана среда с външни стимули, това може да подхрани пристъпа. За да намалите ефекта от тези стимули, може да затворите очи. Така ще ви бъде по-лесно да се фокусирате върху дишането си. 

Обърнете внимание на детайли от реалността

За да се свържете с реалността, може да се съсредоточите върху физическите усещания, които познавате. Това може да бъде например търкането на дънките ви с ръце – мислете за усещането при триенето на ръцете с текстурата на плата.

Друг вариант е да си изберете предмет, който да наблюдавате и описвате в съзнанието си. Например стрелка на часовник, която се движи ритмично – какъв цвят е тя, дали е изправена, дълга или шарена. Концентрирайте енергията си върху един обект - това може да ви помогне да сложите край на паник атаката.

Използвайте мантра

На санскрит мантра буквално означава "инструмент на съзнанието". Повтарянето на едни и същи думи действа успокояващо и може да бъде съвършената сламка, за която да се хванете по време на паник атака.

Може да си повтаряте "И това ще мине", "Всичко ще бъде наред" или друга реплика, като важното е да е от близки до вас думи. Така постепенно паник атаката ще започне да отминава.

Може да използвате нашите съвети при внезапна поява на паник атака, но най-добре споделете преживяното с лекар.

Грижете се за себе си винаги и вярвайте в доброто. Само така ще излъжете стреса.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види