Снимка: Kira auf der Heide

Идеи за по-екологична Коледа

Коледа е време на изобилие, но то създава милиони тонове отпадъци всяка година. Тъй като осведомеността за промените в климата се подобрява, много хора искат празникът им да е по-екологичен. Вижте няколко начина за ограничаване на въглеродния отпечатък:

Откажете се от коледния пуловер. Обикновено той е от изкуствени влакна и се облича веднъж или два пъти. Ако толкова не можете да устоите на изкушението, използвайте миналогодишния или купете втора употреба.

Вместо да си отидете у дома с автомобил, използвайте автобус или влак. Ако не можете да избегнете автомобила, помислете да поканите някого да пътува с вас.

Купете си истинско коледно дръвче. Пластмасовите са екологични само ако се използват повече от 10 години. Постарайте се да дадете елхата за рециклиране след Коледа.

Отнасяйте се внимателно към всичко с етикет "зелено". Някои фирми го използват, за да продават ненужни неща.

Внимавайте с украсата. Светоизлъчващите диоди са много по-икономични. Добре е да използвате стара украса или да замените изкуствените гирлянди с естествена зеленина, която може да бъде превърната в компост.

Изберете вегански ястия - това е модерно и въглеродният отпечатък от тях е по-малък.

Намалете нежеланите подаръци. Подарявайте преживявания вместо вещи. Организирайте семейна система, в която всеки подарява на един или двама души.

Внимавайте с опаковките, откажете се от лъскавата хартия и картичките, защото те не се рециклират.

Разговаряйте. Според специалистите само масовата осведоменост може да донесе промени. Говорете за климата на коледната трапеза - това не само ще е полезно, но и ще оживи присъстващите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види