Снимка: Samuel Scrimshaw

Лъвица, спасена от сирийски зоопарк, роди в йордански резерват

Според придружаващия я доктор тя чакала безопасен момент да роди

Хиджар е лъвче с късмет – то бе родено само часове след като майка му Дана, спасена от зоопарк в Сирия, бе пусната в резерват в Йордания, предаде Асошиейтед прес. Името на лъвчето е арабската дума за "имигрант".

Дана и още 12 животни, включително други четири лъва и два тигъра, едва оцеляха в суровите условия на опустошения от войната град Алепо. Те бяха превозени от Сирия до Турция и след това до Йордания от дружеството за защита на животните "Четири лапи". Животните пристигнаха в Йордания след дълъг престой в клетка. Д-р Амил Кхалил, който придружил животните по пътя им към Йордания, вярва, че Дана е чакала да се озове на сигурно и безопасно място, за да роди там. То е бяло на цвят, но може би козината му ще се промени с времето, тежи около 2 кг, а полът му още не е определен.

Според Мартин Бауер от "Четири лапи" лъвчето е можело да не оцелее, ако е било родено в клетка. Сега обаче то изглежда в добра форма и се храни. При проведен преглед на лъвицата в Турция, ехографът е установил, че тя носи две бебета, така че се очаква Дана скоро да роди и второ лъвче.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види