Снимка: Toa Heftiba

Как да останем здрави и щастливи по време на карантина

Първите дни от карантината не са толкова страшни. Най-после човек има извинение да си остане вкъщи, да гледа сериали по цял ден, да се изпокара с куп хора във фейсбук. От брифинг до брифинг, от меме на меме и седмицата мина. От тази наложена и непоискана почивка изключваме родителите, които самоотвержено участваха в дигитализацията на българското училище. За тях сериали нямаше, само караници и то не във фейсбук. За три дни училището стана електронно и това е неочаквана и добра новина, макар и единствена за седмицата. Когато обаче карантината се превърне в начин на живот - нещата стават сериозни. Създадените навици започват да се рушат, а сериалите и обсъждането на мемета с генерала докато поработваме вяло стават все по-непривлекателни. Защото справянето с карантината означава освен физически човек да остане и психически здрав. Вижте как:

Направете си програма и се придържайте към нея

В началото живота вкъщи може да изглежда като върховната свобода. Ядене, когато ни скимне, ставане късно, работа от дивана или цял ден сериали в леглото. След няколко дни ставане в 2 и ядене на всеки час човек осъзнава, че така не се живее. Буквално. Нездравословно е, а и депресията ще ни навести съвсем скоро. Затова е важно да има програма, за да може да сме удовлетворени – от себе си и от деня. Не е нужно програмата да е строга и всичко за се спазва до секундата, но рутината осигурява ритъм. Ставайте по едно и също време, яжте в определени часове, работете и отделете време за отдих.

Облечете нещо различно от пижама

Когато не излизате от вкъщи е лесно да забравите, че освен да си миете зъбите… трябва да сменяте и дрехите. Не забравяйте основни хигиенни навици само защото сте си у вас - всички сме свикнали вкъщи да седим с удобни дрехи, но това не означава да спрем да се къпем, преобличаме и грижим за себе си. Всеки се чувства по-добре в новия пуловер отколкото в старата боядисана тениска. Това също помага да се чувствате все едно живеете нормалния си живот, а не сте затворник. Продължете живота си така, както бихте го продължили, ако нямаше карантина. Не забравяйте, че карантината е временна, но ако престанете да се къпете и заприличате на Робинзон Крузо, това ще ви накара и да спрете да се обичате. Обичайте се и си сложете парфюм. Сложете яките дънки и новата блуза и отидете на работа… дори това да е в кухнята.

Починете си от драмата

Не се потапяйте 24/7 в дебрите на интернет, не потъвайте в цялата информация за Covid-19. Лесно е да загубите целия ден в скролиране за всяка новина относно вируса. Полезно или напротив, всяко пренасищане с информация е лошо - било то за вируса или не. Оставете телефона си или използвайте уеб блокъри, които ще ви дадат възможност малко да си починете. Използвайте телефона си умно - обадете се на приятел, звъннете на роднини или гледайте нещо с децата и семейството си. Безсмислено е да проверявате медиите през 10 минути за новини, които ще ви донесат страх и тревожност. Важно е да сте информирани, но трябва да знете и кога информацията е достатъчна. Не забравяйте бабите и дядовците си, които са най-предразположени към вируса, а вероятно и най-изплашени.

Раздвижете се

YouTube е пълен с видеа за йога или пък други тренировки, които може да правите от вкъщи. Наистина. Важно е да се поддържате в добра форма. Включете някакво физическо натоварване в програмата - може да е само за 10-15 минути. Ползата ще е голяма. Не само ще раздвижите мускулите си и ще се почувствате по-енергични, но и ще си починете от всичко останало. Опитайте и нещо ново и различно, като медитация например. Животът не трябва да спира само защото сте вкъщи.

Ново хоби

Тежката част от карантината е, че е твърде вероятно и хобито ви да е под нея. Това обаче не трябва да ви спира – намерето ново, поне временно. Опитайте нещо, което винаги сте искали да правите, но не сте имали времето - сега имате. Инвестирайте го в себе си, сега имате тази възможност, не я пропилявайте.

Не спирайте да правите планове

Ако сте чакали с нетърпение Европейското или концерт, който също е отменен, не страдайте излишно. Това, че не можете да заминете за Италия, както бяхте планирали и чакали от толкова много време, е гадно, да, но това не означава да спрете да правите планове. В момента плановете ви може да не са толкова грандиозни, колкото почивката на Бали (също отменена), но организирайте онлайн среща с приятели в сряда вечер. Играйте семейни игри в петък, водете конферентни разговори с колегите, сгответе нещо по-завъртяно във вторник (сега имате времето) и изкъпете кучето в събота. Планирайте, за да усещате ритъма на живота. Имате приятели, колеги, семейство - правете планове с тях, макар и дигитално.

Пролетно почистване

Шкафът и чекмеджето, които "ще подредите после" ви чакат, а сега, за разлика от преди, нямате извинение. Това е идеалният момент да почистите дома, дори и да го подредите по нов и свеж начин. Преместете картината, която ви дразни, сменете мястото на онази саксия, пренаредете стаята. Разликата ще ви развълнува. Обещаваме.

Бъдете благодарни

Трудно е, ако не и невъзможно, но отделете време да помислите за всички неща, за които сте благодарни. За хубавата книга, за приятелите, за семейството си, за мемета с генерала. Осъзнавайки сега, че сме приемали свободата за даденост, не позволявайте това да се случи и с живота. Бъдете благодарни, че имате време за себе си, за семейството, за кучето, за неща, които вечно отлагате. Бъдете благодарни на лекарите, медицинските сестри, учителите, продавачките в магазина.

Запазете спокойствие и бъдете сигурни, че това изпитание ще премине. Измийте си зъбите, сменете пижамата и останете вкъщи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види