Снимки: Getty Images

Астронавти споделят начини за справяне със социалната изолация

Ако някой знае как се живее далеч от близки и семейство и как се работи в тесни пространства, то това са астронавтите. Имайки предвид ранните мисии в капсули, близки по размер до тялото им, и рекордната продължителност на борда на Международната космическа станция, може да се каже, че астронавтите определено са надвили физическите, психологически и емоционални предизвикателства, които носи времето, прекарано в космоса и същевременното провеждане на проучвания.

"Изолацията и затварянето са сравними със самотата в тясно пространство и това чувство се влошава с времето“ – казва Бил Палоски, Директор на Програма за изследване на човека в NASA (Human Research Program). "Колкото повече време прекарва човек в такава среда, толкова повече стават потенциалните проблеми.“

За да разбере повече за естеството на тези проблеми, НАСА финансира мисия HI-SEAS по склоновете на угаснал вулкан на Хаваите - Мауна Кеа. Средата там наподобява Марс и предлага на обучаващите се реалистична симулация на живота на Марс. Обикновено 4 или 6 човека оперират в изолирана среда в продължение на година, опитвайки се да поддържат самостоятелност и здрав разум. И тази мисия не е изключение. Друг пример е Марс-500, подкрепена от Русия, Китай и Европейската космическа агенция.

Астронавтите знаят много за изолацията и социалното дистанциране, както и за живота в малки пространства и ограничени ресурси. Може да се каже, че са най-правилните хора, от които да получим съвет относно настоящата ситуация на затворени граници, самоизолация, а за някои и абсолютна карантина. Ето какво ни казват те за това как да се предпазим от изперкване в следващите месец-два или повече.     

Концентрирайте се върху голямата картинка и си създайте реалистични очаквания

"Анализирайте ситуацията и направете откровена оценка на положението си,“ – съветва д-р Чиао, преживял няколко мисии и общо 229 дни в космоса. "Така ще се подготвите умствено“.

Обикновено астронавтите на НАСА знаят колко дълга ще бъде мисията и това определено е предимство спрямо нашата ситуация тук на Земята, в която периодът и краят на забраните не са ясни. Въпреки това д-р Чиао също бива изненадан веднъж, когато се е подготвил за шестмесечна мисия, а се оказва, че ще бъде удължена до 12 месеца. "Това беше шокиращо, защото 3 години се готвихме за мисия от 6 месеца.“ Несигурността е допълнителен товар в тази ситуация.

В крайна сметка обаче важно е да виждаш по-голямата картина, това помага да мислиш в перспектива. Астронавтите буквално могат да погледнат Земята отгоре и да си припомнят каква е тяхната мисия. А ние можем да си припомним за какво всъщност са всички тези мерки, а те са за да спасим човешки животи – не по-малко важна мисия.

Поддържайте заетостта си и дръжте ума си активен

 

Д-р Джон Грунсфелд, пенсиониран астронавт от НАСА, е прекарал 59 дни в космоса. Той отбелязва, че предимството на техните мисии пред нашата социална изолация днес е, че НАСА държи астронавтите в непрекъсната заетост. "Почти всяка минута от деня е запълнена с конкретна задача“ – споделя той. "Докато бяхме изолирани, все пак често имахме връзка със Земята. Понякога обаче дори ставаше досадно и искахме Земята да ни остави намира, за да си свършим работата.“

Д-р Джон Грунсфелд препоръчва: "Започнете нов проект или предизвикателство, за което досега не сте намирали време. Изтъргувайте времето си за ново умение.“

Поддържайте и тялото си активно

"В Международната космическа станция основна дейност са и упражненията за поддържане на добро здраве – психическо и физическо.“ – добавя Грунсфелд. От астронавтите се изисква да имат по няколко часа на ден в упражнения. Това подпомага както физическото благосъстояние, така и психологическата форма за борба с депресията и други умствени проблеми.  

Мерките по света са различни, но в САЩ е позволено излизането за спорт (преходи, вървене, бягане, колоездене) стига да се спазва определената дистанция между хората. Тук препоръките са да не излизаме, но пък вече има безброй възможности за тренировки вкъщи, водени безплатно от треньори в социалните мрежи. Нашето последно откритие са интензивните тренировки на Сами Хосни в Instagram.

Поддържайте и терена чист

В космоса астронавтите разчитат с живота си на космическия кораб. Важно е да поддържаме своята земна обител, особено сега, когато прекарваме много повече време в нея. Д-р Чиао казва: "Уверете се, че колкото се може повече неща у дома работят, и че правите всичко възможно за комфорта около вас. Проверете дали системите работят, огледайте се за неизправности.“ Именно сега имате възможност у дома да се погрижите за покрива, градината или цветята в хола, да проверите за течове. Вземете си свещи или цветя за повече уют.

Другият съвет е да се погрижите за уединението си. Нека всеки има своето пространство. "В Международната космическа станция всеки член на екипажа има свой ъгъл за снимки на семейството, където може да се усамоти, ако желае.“ – казва Грунсфелд. Ако се налага да делите пространство с друг, то съветът е да си дадете пространство и тихо време за почивка един от друг.

Преценете добре запасите си

 

Вече сте го чували, но все пак: тоалетна хартия, яйца, лимони - не купувайте повече от необходимото.

"Моля, постарайте се да не лишавате другите от консумативи само защото сте се паникьосали. Това създава изкуствен недостиг на стоки. Ако всеки купи това, което купува обикновено, няма да има никакъв проблем с наличностите.“ – съветва астронавтът д-р Чиао.

Освен това, ако имате големи количества, рискувате да консумирате повече от обикновено. "Такава е природата ни. Колкото повече имаме, толкова повече хапваме“. Така че внимавайте с големите покупки на вредни храни и алкохол.

Използвайте каналите за комуникация

Преди в космоса включванията са били много по-редки. Имейлите се синхронизирали на всеки 8 часа, а разговорите със семейство и приятели, когато сателитите са на линия. Днес на борда на Международната космическа станция връзката със Земята е непрекъсната, което намалява усещането за изолация. Д-р Грунсфелд съветва: "Общувайте със семейство и приятели. Виртуално, разбира се.“

Помагайте си и поддържайте силен дух

Чувството за хумор е голямо предимство - всички тези миймове имат своята стойност. Малки изненади и бележки от типа "Мисля за теб и се надявам, че си добре“ могат да бъдат от съществено значение за някой по време на социално дистанциране.

"Правех снимки на различни места от Земята, които означават нещо специално за дадения човек - роднина или приятел. Изпращах ги по мейл и това ги радваше. А в замяна те ми пращаха снимки или кратко видео със себе си. А това ми даваше сили.“ – споделя д-р Чиао.

Така че, да – снимките на приятели, а и на всички тези сладки котенца и кученца също помагат за понижаване на стреса. Видео разговорите с близки хора също.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види