Уроци за подреждане на дома от една изкусна японка

Някои от вас сигурно са чували за Мари Кондо – консултант по организация на пространствата, която идва от Япония, за да трансформира живота на много западни жени, които използват методите ѝ. Тя провокира същински фурор с книгата си The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing - Магията на подреждането: Японското изкуство за освобождаване от ненужното и създаване на организация.

Стратегията на Мари Кондо е следната: Първо, взимайки всеки предмет, който притежавате, трябва да се запитате дали ви носи радост и ако отговорът е не, да му благодарите, че си е свършил работата, и да се отървете от него. Второ, когато с вас останат само предметите, които ви носят радост, поставете ги на места, където са видими, достъпни и лесно може да ги вземете и върнете обратно. Само тогава, казва Кондо, ще достигнете нирвана в своето домакинство и ще сложите край на постоянното чистене.

Може би ви е трудно да си го представите на практика. Особено ако битът ви включва грижа за деца и съответно повече пране, повече покупки, повече крайни срокове. Но ето как, пише Кондо, може да се случи това.

Правилният подход е работа по категории, а не по стаи

Когато запретнат ръкави, повечето хора избират първо да почнат от спалнята, после хола, или пък първо от кухнята, после банята… Първото правило на Кондо е работата да се разпредели по категории – например захващате се само с книгите, защото така ще бъдете сигурни, че те ще спрат да се местят от стая в стая. Мари съветва да започнете с дрехите, тъй като те имат най-малка емоционална стойност (след това са книгите, а чак накрая снимките). 

Проявете уважение към притежанията си

Ако погледнете с широко отворени очи разхвърления си гардероб, ще откриете, че дрехите ви са нещастни. Кондо казва, че трябва да вземете предвид чувствата на дрехите. Дали са щастливи, когато едвам са натъпкани в шкафа или пък върху претрупаните закачалки? Работливите ви чорапи дали заслужават да бъдат засукани в топка? Звучи странно, но ако се загледате хубаво, ще откриете нещастието на дрехите си.

Носталгията не е ваш приятел

Понякога отваряте чекмедже с намерението да го подредите. Намирате писмо и се зачитате. Това е огромна грешка. Точно затова Кондо ви казва да се концентрирате само върху категорията предмети, която сте избрали. Прочетете ли писмо, разгледате ли албум, изпадате в заешката дупка на носталгията.

Изпитвайте удоволствие от дейността

Може би обичате да подреждате, докато говорите дълго с приятелка по телефона, но истината е, че това ви разсейва. Кондо казва дори да не слушате музика. Запалете свещ и се помолете, а след това започнете да нищите огромната купчина дрехи, която ви чака.

Ако се захванете сериозно със задачата, задавайки си въпроса: "Носи ли ми тази дреха радост?“ – лесно ще започнете да се освобождавате от ненужното. Ризи от промоции, остарели рокли, панталони, които никога не са пасвали достатъчно добре на фигурата ви – всичко, което на теория изглежда добре, но на практика не ви прави щастливи, ще изчезне. А може би и ще послужи на някой друг по-добре.

Накрая ще се почувствате с няколко чувала по-леки. Ще усетите и добрата карма, когато дарите част от тях и дадете останалата за рециклиране.

Сгъвайте, не окачвайте

След като останете сами с необходимите си вещи, можете да ги настаните удобно. Според Кондо дрехите са най-щастливи, когато са сгънати прилежно в скрин. Ето и каква е техниката ѝ:

Техниката е вертикална, за да идентифицирате лесно дрехите, което прави и по-трудно разхвърлянето.  Сгънати по този начин, дрехите изглеждат като оригами от плат, които ще следят за реда в чекмеджетата. За да запазите този ред, Кондо препоръчва да ползвате кутии за обувки като разделители. По-малки кутии може да ползвате за тънки шалове, а по-големи за пуловери.

Обичайте гардероба си

Ето защо хората приемат методът КонМари като религия. Веднъж разчистите ли бъркотията, хубавите актуални вещи излизат на светло. Има достатъчно въздух между тях и не ви се налага да се боричкате между закачалки и в купчини. Това ви обнадеждава всеки път, когато трябва да се спретнете за работа или парти.

Методът КонМари е вдъхновен от минимализма и се води от 6 основни правила:

 1. Решете твърдо, че искате да подредите и се отдайте на дейността
 2. Представете си как постигате идеалния начин на живот
 3. Първо приключете с изхвърлянето, като благодарите на всяка вещ за службата ѝ
 4. Подреждайте по категория, а не местоположение
 5. Следвайте реда на категориите
 6. Задайте си въпроса дали предметът ви носи радост

Ето и кои са 5-те категории:

 1. Дрехи
 2. Книги
 3. Документи
 4. Разнородни
 5. Сантиментални

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види