Снимка: Snap by Three

Защо кафето е полезно за здравето

За да разберат защо толкова много изследвания установиха, че хората, които пият кафе, са по-малко застрашени от някои болести, учени от медицинския център на университета "Еразъм" в Ротердам потърсиха епигенетични промени, показващи влияние на средата върху гените ( в случая пиене на кафе и чай). Те са обхванали данните за 15 800 души от европейски и афроамерикански произход от 15 епигенетични изследвания.

Резултатите показват няколко значими асоциации, които намаляват риска от определени болести, предимно на черния дроб и сърцето.

Процесът, с който съединенията в кафето, въздействат върху гените, се нарича метилиране на ДНК - към нея се добавят или от нея отпадат гени. Колкото повече научаваме за този процес, толкова повече нараства важността му за контролиране на епигенетичните превключвачи за все по-голям брой болести.

Подобни резултати получиха и други учени, които установиха, че кафето може дори да "поправя" увредени ДНК нишки и да укрепва цели нишки срещу разкъсване също чрез метилиране, което се отразява върху експресията на гени, свързани с всичко - от Алцхаймер и Паркинсон до диабет тип 2.

Според други изследвания кафето предпазва също от деменция, засилва паметта, дори удължава живота. Освен това е всеизвестно, че то то подобрява настроението и ни прави по поносими от събуждането до обяд.

Резултатите на холандските учени са още предварителни и не са прегледани от специалисти. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види