Снимка: Feliphe Schiarolli

Кубинската телевизия - просторна класна стая за периода на пандемията

Карлос Батиста от Франс прес

Това не се беше случвало от шейсет години насам - коронавирусната пандемия накара Куба да затвори училищата. Властите обаче незабавно ги заместиха с уроци по телевизията, превърната във виртуална класна стая.

По време на кризата властите на редица страни поддържат приемственост в образованието чрез интернет. Вариант, неосъществим на социалистическия остров с 11,2 милиона жители, където едва 110 000 домакинства имат достъп до мрежата. Докато малкият екран е част от всяко жилище.

Ана Мария Делгадо - майка на седемгодишния Рой Алмейда, ученик от подготвителния клас, е сложила за него масичка пред телевизора с всички учебни принадлежности.

Рой вече не облича задължителната ученическа униформа (бяла риза с тъмночервен панталон) - по шорти и тениска по-лесно понася горещините.

"Телевизионното училище осигурява подкрепа и указания", но "трябва да работиш с децата всеки ден", изтъква Ана Мария, певица по професия.

Видеоуроците, излъчвани пряко от телевизионно студио, се предават по държавните телевизии "Канал едукативо" и "Телеребелде".

Събиране и изваждане, свойства на еукариотните клетки, география - от малкия екран се преподават всякакви дисциплини и на всички нива.

"Предизвикателство"

"Това е голямо предизвикателство", коментира 54-годишната учителка Амалфи Риверо: "Щом ученикът не е пред тебе в класа, няма как да му задаваш въпроси, той също не може да пита".

Седмини наред в официалния печат правителството подчертаваше, че Куба никога не е затваряла училищата си, още от революцията през 1959 г., но на 23 март то бе бе принудено да приеме реалността - епидемията на острова се разрастваше.

Обявено бе, че занятията спират до 20 април. После забраната бе продължена за неопределено време.

"От ключово значение е да се спазват и занапред предвидените мерки за изолация", обясни министърът на просветата Ена Елса Веласкес.

Властите посочват все пак, че 70 на сто от учебната година са изтекли и остават едва 8 седмици до голямата ваканция.

По телевизията "не се излъчва истински курс от гледна точка на методиката, а трийсетминутни блокове, за да се правят упражнения, да се групира материалът", за да се "насочват семействата как да подпомагат децата си", уточнява за АФП зам.- министърът Дания Лопес.

Има предавания за различните изкуства и спортове, други са в помощ на подготовката за кандидатстудентски изпити.

Подобен опит има и в Перу, където чрез телевизионни курсове просветата достига до отдалечени райони в Андите.

Венецуела също организира за учениците занятия чрез телевизионни и радиопредавания, но честите прекъсвания на тока заради икономическата криза спъват учебния процес.

Без ваканция

В Куба това са познати неща - телевизионното обучение там е започнало преди половин век, първоначално с помощта на съветски черно-бели телевизори. Навремето стремежът е бил да се компенсира недостигът или липсата на учители.

Днес плоските екрани са много разпространени в Куба, но системата преследва същата цел: да гарантира единно, безплатно и задължително образование за всички - един от двата стожера на революцията наред със здравеопазването.

Телевизионните уроци, снабдени с жестомимичен превод, достигат до 1,7 милиона ученици на възраст от 6 до 18 години.

"Аз си ги записвам, защото са кратки, а предпочитам да ги гледам на спокойствие", споделя 13-годишната Карла Силва, която учи в 4 клас.

И щом загасят телевизора, децата "трябва да отделят доста часове за всеки предмет", настоява просветният министър.

Затварянето на училищата задържа развитието на епидемията: в понеделник Куба съобщи за 1668 случая (включително 219 у хора под 20 години), сред които 69 със смъртен изход. Не са регистрирани заразявания в училище, няма и починали деца.

Родителите обаче са предупредени: телевизионното училище не означава ваканция. Полицията без колебание се кара на родителите, разхождащи се с децата си по улиците, и им нарежда да се приберат вкъщи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види