Снимки: Венцислав Петров

Volkswagen хороскоп: Изкуство от пръв поглед

Из деня на зодия стрелец: Мартина Стефанова

Стрелецът е магия. Творец с богат дух, харизма и безкрайно въображение, който ни вдъхновява за промяна. Винаги готов за новото, което ще посрещне с онази детска наивност, която поддържа живота му в приказка.

Стрелецът обича дома, уюта и комфорта, но не по-малко държи на динамиката, естетиката и оригиналността. А когато стрелецът е жена, характеристиките й се удвояват така, че просто няма как да я подминеш. Тя никога не би си избрала посредствени дрехи или прическа, а още по-малко посредствена кола. За нея всичко е важно – от първото впечатление до последния детайл. Също като Volkswagen Arteon, тя е стихия, която не може да остане незабелязана.

Съвършената представителка на артистичната зодия открихме в Мартина Стефанова. Мартина е съосновател и изпълнителен директор на Арт Фондация ДОМА. Завършва образованието си по печатна графика в Московския държавен университет по печата и специализира медии и анимация в Южна Корея. Изследовател на съвременното изкуство, продуцент и съорганизатор в редица събития, както в България, така и в чужбина, Мартина е прецизна в думите и смела в действията. Благодарение на нея бляскавата искра на стрелеца озари и нас, и Arteon, за да се втурнем в истинско арт приключение. Ей така, в квАРТала.

Кое е първото нещо, което правиш сутрин?

Мисля. Ям. След като моторът е смазан, започвам да работя.

Откри ли призванието си?

Призванието е това изпълване, тази тръпка, която човек усеща след свършена работа. Има ли я, значи го е намерил. За мен то дойде, когато заедно с Дойчин Котларов основахме Арт Фондация ДОМА през 2013 г. Мисията на фондацията е да увлича публики към съвременното изкуство, култура и градско развитие. Надявам се тя да помага и на други, да ги изпълва и да усещат същата тази тръпка.

Обичаш ли работата си? Защо?

Обичам я заради тази тръпка. Работата ми като културен оператор ми дава вярата, че подобрявам нещо за много повече хора, отколкото само за себе си. Тук идват и смисълът и мотивацията.

Какво цениш най-много в хората, с които работиш?

Самоинициативата, взаимоуважението и лоялността. Това е нещо като изграждане на семейство, минваме през много трудности, но ако уцелеем заедно, значи наистина сме една кръвна група с една обща цел.

Има ли градивна критика? Помагала ли ти е в професията?

Критиката е практика на ценности, отвъд съждението. У нас тя е силно намаляла. Прилича на парченца лед, разсипани в множество чаши за уиски. Топи се като ценностната система и етиката. Има нужда от анализ на процесите и повече лед в чашите. В крайна сметка Фуко е казал, това е добродетел и цели единствено да подобри продукта. Освен продуцент и организатор, аз съм и консуматор. Добрият анализ ми помага да се ориентирам по-добре. Това бих искала да стигне до повече хора. Да погледнат на топящата се ценностна система в чашите и да поискат повече лед. Затова започнах да пиша в различни медии.

Умееш ли да си почиваш? Как?

Големият риск да откриеш призванието си е, че тръпката става като наркотик. Искаш още и още, но в опиянението си забравяш да почиваш. А без почивка и призванието става рутина. Опитвам се да балансирам.

Кой е най-големият ти успех досега?

Създаването на Арт Фондация "ДОМА" и това, което правим с нея вече 6 години. Също интересен е съвместният ни с други организации проект за културен квартал в София "КвАРТал".

А какво най-много искаш да постигнеш?

По една малка искра у всекиго, когото успявам да запаля. Това е вечността. Напоследък го пожелавам на всички, защото мисля, че трябва да пожелаваме именно това, което сами искаме за себе си.

Имаш ли ежедневна мантра?

Мантрата за мен е мъдростта, която постигаме от опита ни, и тя се променя и надгражда всеки ден. Мантрата е подходът и разбирането ни един към друг.

Какво те прави щастлива?

От една страна, това е тръпката от призванието и момента на изпълване след даден проект. От друга - ефектът на домино, когато си зарадвал, обогатил някого, той се предава нататък, докато не се върне обратно и разбереш, че е имало смисъл. Невероятно е усещането, когато получиш обратна връзка, че някоя изложба, пърформанс или музикално събитие, организирано от Арт Фондация ДОМА, е дало толкова много на някого. Тези малки искри, които се връщат обратно, това е истинско щастие.

Кое е изкуство и кое не е?

Размитите граници на ценностната ни система и етика напоследък създават определено объркване за изкуство и това какво е добро и какво не. Залага се на готови модели, когато тази система е била по-ясна. В момента много малко работят за прилагането им в съвременния контекст. Преценката за това какво е изкуство и какво не е изцяло индивидуална, но експертите са тези, които могат да подпомогнат изграждането на тази система отново в актуален контекст. В крайна сметка изкуство е всичко, което духовно ни обогатява, развива. То е еволюция. Няма ли го, изчезваме.

Готова ли е българската публика за експериментално изкуство?

Не смятам, че трябва да подценяваме публиката, която и да е тя. Друг е въпросът доколко дадено произведение или събитие е проучило местната среда, политическите и социални процеси и е наясно на кого и какво говори. Не винаги това, което е добро на Запад, има същия ефект у нас. И това е нормално. А мисията на самото ескпериментално изкуство е да работи с публики и да стига до изводи. И обратното, в него публиката става участник и води същия този експеримент с автора. Това е средство, процес на опознаване, който безспорно има място където и да е по света.

Кое е най-интересното актуално културно събитие, което ще ни препоръчаш?

Напоследък независимата сцена предлага много такива, а институциите от своя страна са все по-активни. Следя няколко, поради което направих рубрика в "Егоист" – "Културен коктейл", в която всеки месец с даден експерт от сферата си говорим за актуалните изложби и за това какво да се види у нас и как да гледаме на него. Препоръчвам изложбата в Софийска градска галерия, организирана от Фондация "Мусиз", и част от серията "Майстори на фотографията", представяща творчеството на известния американски фотограф Арнолд Нюман до 9 декември тази година.

Живяла си в различни държави. Никоя ли не успя да спечели сърцето ти?

Преминавайки през толкова държави научих, че сърцето може да принадлежи навсякъде. Изкуството и идеите нямат граници, етнос, националност, освен ако умишлено не са поставени в даден контекст. Но в крайна сметка следват други ценности. Всички сме тук и сме за малко, но идеите са вечни и наднационални.

Специална ли е България? С какво?

В момента тук се случва ефектът на пружината. Натискана през годините, тепърва се откъсва, за да се изстреля нагоре. До какво ще доведе и как ще се изпозлва предстои да видим, но всички може да сме една активна и оформяща част от този, вече започнал процес. И с това България е интересна.

Стрелецът е известен със своята свободолюбивост. Успяваш ли да си налагаш сама правила и ограничения или ги отричаш докрай?

Първо е целта и стрелата. Границите идват с ограждането на мишената. Така че всичко е относително.

Казват, че стрелците са непредубедени и искрени като деца. Пречи ли ти прекомерната откровеност?

Да се каже, както и да се чуе истината се изисква смелост, която често може да премине в липса на такт. Затова трябва да се внимава. Но определено смятам, че малкото дете трябва винаги да е някъде вътре в нас, но не това капризното или наивното, а необремененото, искреното.

Те са винаги пълни с енергия и готови за приключения. Остава ли ти време само за теб?

Енергията за мен е тази, която се връща от това, което съм дала. Ако е пропорционална, значи остава и за мен. Съответно и време. А времето е форма на енергия.

Стрелецът е щедър и добронамерен. Откриваш ли доброто в другите?

Хората имат две лица: добро и лошо. Търсенето само на доброто създава определена предоверчивост, която често бива срината. Тогава се приземяваш, за да тръгнеш отново. Прекалената добронамереност също има обратен ефект. Затова е добре да има баланс, а не крайности. Аз лично винаги гледам доброто в хората, но не изпускам да следя и другото, за да не падна силно отново. Но пък затова винаги ставам.

Какъв шофьор си?

Този, който е често на път. Понякога див и агресивен, но прикрит под русата коса и червеното червило.

А какъв искаш да бъдеш?

Още по-често на път с по-големи дестинации и предизвикателства.

Имаш ли търпение на пътя?

Пътят най-добре тренира човешката психика. Там се срещаш различни хора и моментни ситуации, а овладяването на емоциите може да помогне дори в житейски план. Най-достъпното, но и трудно предизвикателство.

Какво всъщност разбрахме за Мартина?

Небрежно се превръща в център на вниманието, навсякъде. Притежава енергия, с която времето лети. Захласва с елегантност, увереност и очарование. По-мъдра е от това, което говорят за стрелците, но това не й пречи да пази душата на дете.

Volkswagen Arteon й подхожда (и на всички вас, стрелци), защото сте смели и сигурни в себе си. Защото креативността обича смелостта и екстравагантността. А и на път се раждат само хубави идеи.

Всеки автомобил има характер. И колкото по-сходен е той с вашия, толкова по-добре ще се чувствате в него. Volkswagen има модели и конфигурации за всеки темперамент. Вижтe коя кола е най-подходяща за зодия скорпион, зодия везни, зодия дева, зодия лъв, зодия рак, зодия близнаци, зодия телец, зодия овен, зодия риби и зодия водолей

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види