"1 милиард секунди" на Нора Ампова

Нора е фин човек и също толкова фин художник. Начинът, по който говори с хората, е така нежен и истински, както и когато ги рисува. Защото тя всъщност иска да ги види, не просто да ги нарисува.

1 милиард секунди се равняват на близо 31 години, толкова ще отпразнува Нора с настъпването на самата изложба. А ние ще станем свидетели на смел жест на импровизация с различни работи, от различни периоди и техники. Както в добрия джаз или както пише кураторът на изложбата Йово Панчев: едновременно пъстър калейдоскоп и празничен декор, който трябва да преживеем.

Изложбата се открива на 25 януари в галерия Doza и ще може да бъде разгледана до 8 февруари. На бара на Campari ще ви очакват емблематичните коктейли Negroni & Campari Tonic. Но вие не чакайте дотогава, а грабнете празника!

Ето какво сподели Нора специално за Seen:

С какви очаквания тръгваш към тази самостоятелна изложба?

Щастлива, спокойна и заредена съм. Повече от всяка друга досегашна изложба. Силно се надявам хората да се изкефят и да ги развълнувам.

Различни, многолики, търсещи, но и споделящи, какви още са твоите картини в "1 милиард секунди"?

Това са разкази за едно рисуващо момиче, което преминава през различни предизвикателства в личния си живот и в този на изкуството. Събрани заедно, те комплектоват една цветна експлозия, в която има много любов.

Има ли нещо, което би могло да те откаже от рисуването?

Понякогагубя посока, дори и смисъл, защото светът всеки ден става все по-материален и бездуховен...

Хубавото е, че успявам винаги да намеря мотив, който да извиси художника в мен над всичко.

А какво ти носи през тези години на отдаване - отдръпване?

Отдръпването е много полезен момент в творческия път, защото води до ново завръщане, което носи в себе си нови аромати. Нови преживявания и обогатява изразните средства.

Кой или какво най-трудно се рисува?

Винаги ми е било неудобно, когато рисувам някой грозноват човек и успея да уловя характера му, защото последвалото изражение на модела видял себе си в рисунката, е толкова трогателно тъжно...

Как би обяснила на твоята дъщеря, каква е целта и задачата на художника?

Задачата ми, скъпа Леа, е да сътворя още безброй светове, чрез които да опитам да си обясня сегашния, за да ти го покажа.

Doza е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни художествени проекти с фокус върху съвременното изкуство. Галерията има за цел да представя интригуващи и иновативни проекти както от нововъзникващи артисти, така и от значими съвременни автори.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види