Painting the Unseen

Коя е майката на абстрактното изкуство?

Василий Кандински – всепризнатият баща на абстракционизма, започва да твори в този стил и създава през 1910 г. своя Неозаглавен акварел, считан за първата абстрактна картина.

Знаем, че майката винаги е известна и призната, за разлика от бащата… Но това не се случва с творчеството на една жена, за която с право можем да кажем, че е майка на това течение в модерното изкуство – Хилма аф Клинт. Вероятно това се дължи на факта, че художничката, която създава първите си абстрактни творби четири години преди Кандински, изисква в завещанието си творческото ѝ наследство  да бъде показано пред публика 20 години след нейната смърт. Така тя преминава инкогнито през 20 век и чак през 1986 г. нейните творби са показани  в изложбата "The Spiritual in Art: Abstract Paintings 1890–1985", представена в Los Angeles County Museum of Art.

Hilma af Klint: "Painting the Unseen"

Хилма аф Клинт е родена през 1862 г., тя е четвъртото от петте деца на адмирал Виктор аф Клинт и Матилда Зонтаг. Още от малка Хилма е "черната овца" в семейството – своенравна и талантлива, затова родителите й решават да инвестират в нейното образование. Хилма учи в Техническото училище (днес Училище по приложни изкуства), взема уроци по портретна живопис и продължава обучението си в шведската Кралска академия на изкуствата. От края на 1880-те години до 1908 тя работи в собствено ателие в Стокхолм. През този период нейното творчество е силно повлияно от експресионизма. Художничката рисува пейзажи, портрети и сюжетни картини, провежда първите си изложби.

Хилма аф Клинт

Hilma af Klint: "Eftersommar", 1903
 

Хилма започва да проявява  интерес  към спиритизма след загубата на една от сестрите си, едва десетгодишна. Тя изучава окултни науки, развива се като медиум, проявява ясновидски способности. По-късно създава спиритичен "женски кръг", като при всеки сеанс записва посланията, получени "от оня свят". Заедно със своите съмишленички, според нейни сведения, контактуват с духове с различни имена.

През 1904 Хилма получава послание от Ананда, в което духът иска от нея да твори "на астрално ниво", картините й да изобразяват вечното и непроменливото, онова, което се запазва в хората след тяхната смърт. След година духовете пак пращат послание: "Ти трябва да провъзгласиш ново разбиране за живота и да станеш част от новото Царство на земята" (според  дневника на художничката). Всичко това тя илюстрира в своите произведения, които в началото на двадесети век изоставят академичния свят и се преобразяват напълно.

През 1906 Клинт създава първата си серия абстрактни картини – необичайни, странни, непознати дотогава.  Да, има художници, които се осмеляват да нарисуват нещо абстрактно, но не в такава дълбочина. Клинт предлага абстракционизъм години преди Кандински, Малевич, Купка и Мондриан, но това не гарантира признание за нейната работа. Хилма представя своите картини на тесен кръг от хора, на закрити сбирки и провокира реакции, които я убеждават да вземе радикалното решение, отбелязано в завещанието й.  

Hilma af Klint "Primordial chaos",1906-1907
 

Художничката продължава да рисува до дълбока старост. Умира в автомобилна катастрофа на 82-годишна възраст през 1944 г. През годините с наследството й се разпорежда фондацията "Хилма аф Клинт" в Стокхолм.  През 2013 г. тя организира първата й ретроспективна изложба, впоследствие показана в Германия, Испания, Дания, Норвегия и Естония. Това позволява работата на Клинт да стане достояние на широката публика. Днес вратите на световноизвестните музеи са широко отворени за дълго време непризната новаторка, изпреварила мъжете в абстрактното изкуство. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види