НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ представя ИВ ТОШАЙН

27 юни – 8 септември 2024

Откриване на 27 юни, четвъртък, 18.00 часа

Koнцерт на камерн ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният“, 19.00 часа

Квадрат 500, пл. “Св. Александър Невски”, ул. “19-ти февруари” 1

Куратор: Снежана Кръстева  

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн в Националната галерия е мащабната инсталация "Чеиз. Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа (Италия) по-рано тази година и ще бъде показана за първи пътв България в зала 19 на Квадрат 500, където е съхранена антична гробница от IVвек. Заглавието “Чеиз за Марс", като под Марс се има предвид Богът на войната, следва неоплатоническата идея за покоряването на войната чрез вяра и любов.

 

Произведението с размери 5 х 4 м наподобява килим, “изтъкан” от 2 000 стоманени шурикена. Няколко десетки от тях са изправени като “войници”, перпендикулярно на останалите редици. Обединени в стилизирана и бляскава композиция, отдалеч хилядите нинджа звезди изглеждат привлекателно и естетично. Отблизо обаче се забелязват ръчно наточените остриета – режещи ножове, напомнящи кръстове. Инсталацията съчетава противоположни по смисъл елементи – хладно оръжие, традиционно асоцииращо се с война и насилие и кръст като символ на вярата. Творбата, в която всяка звезда е изработена изцяло на ръка, е символичен дар от художничката за Бога на войната Марс, акцентирайки върху разгарящите се в световен мащаб военни конфликти.

 

В изложбата са включени и две по-ранни видеа, изобразяващи военни паради – "Опозиция“ (2012) и "Бежанци“ (2018). Чрез тях може да се проследи проблематиката, която вълнува Ив Тошайн в значителна част от нейното творчество.

 

Инсталацията ще засили внушението си по време на откриването на изложбата чрез концерта на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласния”, който ще изпълни византийски композиции и източноправославни тропари като символи на мира.

Ив Тошайн е австрийско/българска художничка, родена в София през 1980 г. Тя учи в Националната художествена академия в София и завършва Академията за изящни изкуства във Виена, последвана от следдипломна квалификация в Accademia di Belle Arti di Brera в Милано. Участвала е в множество групови и самостоятелни изложби както в страната, така и в чужбина, измежду които в музея Белведере във Виена, музея Лентос в Линц и MOMA Тбилиси в Грузия. Ив Тошайн твори на пресечната точка на инсталация, скулптура, живопис, перформанс и активизъм. Звездите, остриетата и хладните оръжия са основни компоненти в нейното творчество. Важна роля играят и писането на лозунги и послания, които въплъщават абстрактни понятия от нейния светоглед.

"Звездата се превръща в централен елемент в работата на Ив Тошайн, тъй като нейната илюзорна бляскавост улавя двусмислеността на всяко понятие за красота.“ Марио Мауронер, Галерия за съвременно изкуство, Залцбург. Заедно с художничката Анна Цех, през 2012 г., Ив Тошайн основава колектива FXXXi̶s̶m̶ TC, който се фокусира върху критика на идеологии и е база за трансполитически арт дейности.

 

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

 

За допълнителна информация:

Мартина Йорданова, Национална галерия

0888 055 509 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види