Адолф Хитлер

Политиците художници

Преди години Джордж Буш стана известен с това, че обича да рисува в свободното си време. Той със сигурност не е единственият политически лидер, който има досег с изкуството. В света на политиката има редица хора, които показват, че да творите на белия лист и в политиката е доста сходно. За да се правят добре и двете, трябва да имате визия, въображение и размах.

Еди Рама

Снимка: Guliver/Getty Images

Започваме от албанският министър-председател, който е първи в списъка, защото е единственият действащ политик в него. Преди да влезе в парламента, Рама е известен артист, чиито творби са представени на многобройни изложби по света. По-късно той заема различни министерски позиции, преди през 2012 г. да стане кмет на столицата Тирана. Тогава Рама започва кампания за оцветяването на сградите на града в ярки цветове, които да повлияят позитивно на жителите.

След като спечели парламентарните избори през 2013 г. със Социалистическата партия, той стана първият кмет, който впоследствие е успял да стане премиер на страната. Междувременно Рама има издадени три книги, а през 2016 г. негова изложба бе представена на биеналето във Венеция.

Уинстън Чърчил

Снимка: Guliver/Getty Images

С него слагаме началото на една тройка в класацията, която се е сблъскала челно през Втората световна война.

Уинстън Чърчил е създал своеобразна мода на рисуване сред политиците от своето време. Английският лидер е научен от своя приятел художник Пол Маз и в последствие двамата често рисували заедно.

Чърчил твори интензивно през по-голямата част от живота си, като сам признава, че изкуството му помага да се справи с депресията. Интересното е, че в неговите пейзажи няма и намек за тъга или негативизъм.

Стилът на британския лидер е импресионистичен, а самите рисунки често са правени по време на ваканциите му в чужбина. Любопитен факт е, че от времето на Втората световна война той има само една картина.

Дуайт Айзенхауер

Снимка: Guliver/Getty Images

Докато е президент на университета Колумбия, САЩ, Айзенхауер наблюдавал как един художник рисува съпругата му и така се запалил по рисуването. Той често е казвал, че е вдъхновен от Чърчил да започне да рисува.

Айзенхауер има над 250 рисунки, но никога не е взимал изкуството насериозно. Което не може да се каже за следващия в класацията.

Адолф Хитлер

Снимка: Guliver/Getty Images

Хитлер наистина много е искал да стане художник, но два пъти не е приет в Художествената академия във Виена. По това време той е рисувал картички и ги е продавал на улицата, за да се издържа. Колкото и невероятно да звучи, бъдещият Фюрер опитва да живее бохемски живот и създава редица пейзажи и натюрморти, рисува и архитектура.

Бъдещият диктатор е и голям почитател на музиката, а любимият му композитор е Вагнер. Междувременно, той е отхвърлен и от австро-унгарската армия, в която иска да постъпи, така че не му остава нищо друго, освен да се опита да обяви война на целия свят.

Хитлер е типичен пример за това колко разрушително може да стане егото на един творец. Липсата на оригинални идеи обаче проваля нацисткия лидер, както в изкуството, така и в политиката.

Мао Дзъдун

Снимка: Guliver/Getty Images

Мао е друг диктатор, но от Китай, където нещата се случват по тамошния начин. След като се справя с японците и китайската армия, Мао започва своята т.нар. Културна революция, която няма нищо културно. Опитът за скок от земеделие към индустриализация  и политическите чистки костват живота на повече хора, отколкото в който и да било друг репресивен режим в историята.

И при Мао, както при Хитлер, има някакво несходство между брутални управленски методи и силно изявени артистични наклонности. Но ако Фюрерът е извстен най-вече като универсалния антигерой, то Мао успява да създаде автентичен стил в калиграфията, който се ползва и до днес.

Китайският лидер започва да пише вдъхновяваща поезия с красиви калиграфски букви още по време на Китайската гражданска война и продължава дълги години след това. През времето делото му се превръща в култ за масите, както всичко останало, свързано с бащицата.

Франсиско Франко

Снимка: Guliver/Getty Images

Също като Чърчил, генералът е прибягвал до четката и платното, за да избяга от тежките мисли по време на Испанската гражданска война.

Франко с желязна ръка е смлял левите републиканци и е изковал устоите на съвременна Испания. Затова и картините му са силно реалистични, от тях лъха доминация, която напомня за противоречивата му личност.

Франко има и няколко пейзажни рисунки, както и сполучлив портрет на бухал, който е намръщен, разбира се.  

Кралица Виктория

Снимка: Guliver/Getty Images

Кралица Виктория е първият монарх, празнувал Диамантен юбилей, след като изкарва 63 години на трона. Освен това тя е е дин от най-успешните владетели на Великобритания като цяло, но скритите си таланти пазела ревностно. 

Кралицата е направила множество рисунки на приятели и членове на семейството, но не искала никой да ги вижда. Когато един журналист намира и публикува част от тях, тя го изправя пред съда, като това е първият подобен случай в историята. Нейните картини за първи път са изложени през 2012 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види